Ochiul deschis. Nu-i cîştig fără pierdere

0
606

Înainte, de cutezai să calci peste fîşie, o încurcai rău. S-a scris o întreagă literatură despre cei fugiţi. Celebrii au rămas cei de la Phoenix şi Nadia. Acum, se ştie. Drum bun, cale bătută. Liberă ca pasărea cerului. Depinde ce paseri. Dar nu-i cîştig fără pierdere. Cel mai elocvent cîştig în urma românilor plecaţi în străinătate sînt banii trimişi în ţară. Se zice că anual sumele depăşesc miliarde de euro. Şi asta ce se evidenţiază prin mijloace bănoase. Statistica spune, îmi aduc aminte, că în 2008, înainte de criză,
s-au înregistrat 7,8 miliarde de euro. Acum valoarea s-a redus la jumătate. Majoritatea banilor vin din Germania unde 17 la sută din forţa de muncă este reprezentată de români. Cei ce lucrează peste hotare ajută statul român că nu primesc ajutor de şomaj. Dar dacă românii ar lucra acasă ei ar plăti contribuţii sociale, impozit pe venit. Cei ce văd mai departe, peste linia orizontului, spun că fenomenul migraţiei forţei de muncă în străinătate are urmări pe termen lung. Populaţia îmbătrîneşte, pensiile nu mai sînt susţinute numai de salariaţi. Cei stabiliţi în străinătate îşi trimit copiii la şcoală acolo. Se formează într-o altă cultură, se îndepărtează de ideea de Românie. Slabă nădejde să se întoarcă în ţară. Un economist care vede pînă la gard vede în asta şi un avantaj: statul român nu mai trebuie să investească în aceşti copii, se reduc concediile de maternitate, precum şi alocaţiile. Statistic este adevărat. Ca viziune naţională mi se pare o prostie. Cine se mai preocupă, cu răspundere, de problema natalităţii. Datele pe care le-am întîlnit într-o statistică ONU spun că, în 2050, România va avea 17,8 milioane de locuitori.
Migraţia familiilor în străinătate poate afecta şi pensia peste 15 ani a unui actual angajat. Şi acum sînt probleme în unele judeţe. În Giurgiu sînt înregistraţi 18 pensionari la 10 salariaţi. Suplimentarea se face de la bugetul de stat. Acum vin sfaturile. Pe care le-am auzit de multe ori. Guvernul să facă politici bine susţinute pentru un trai decent şi pentru aducerea românilor acasă. Investiţiile, altă posibilă soluţie. Ceea ce vedem cu ochii noştri: mulţi români investesc în confortul propriu din România. Dacă vedeţi panorama oraşului Săliştea de Sus, vă veţi convinge. Cum se construieşte chiar în Maramureş? Fiecare după capul lui. Nu-i cîştig fără pierdere. Şi totuşi, ca orice om de pe aceste locuri, mi-aş dori ca să avem cîştiguri mai mari şi pierderi mai puţine. Dar pînă se aşază lumea şi pe la noi, mai este cale lungă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.