Locuitorii cer apă şi canalizare pe strada Măgura

0
495

La redacţia cotidianului „Graiul Maramureşului” s-a prezentat doamna Georgeta Năsui, reprezentanta locatarilor de pe strada Măgura nr. 1-8A, situată lângă Parcul municipal „Regina Maria”, în spatele restaurantului Athos. Aceasta a reclamat faptul că de ani de zile se fac demersuri pentru introducerea apei curente şi a canalizării pe strada Măgura, numerele 1-8A, şi s-au obţinut aprobările necesare. În zonă s-au efectuat lucrări, dar când s-a ajuns la 100 metri distanţă de zona vizată, lucrările au fost oprite, spune Georgeta Năsui. Săptămâna aceasta, 5 familii de locatari au fost în audienţă la doamna Alexandrina Bancoş, director general al SC Vital SA, pentru a încerca o rezolvare a problemei.

„Nu avem apă deloc”

În urma acesteia, locatarii au redactat o scrisoare adresată ziarului nostru, din care cităm: “Menţionăm că din anul 2009, de la demararea proiectului «Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş – Măsura nr. 2009/RO/PR. 047 Fonduri de Coeziune – MM – CL – 08 Reabilitarea şi extinderea rezervoarelor de apă, a staţiilor de pompare, a reţelei de distribuţie şi reţelei de apă uzată în Baia Mare Vest» am solicitat prin cereri colective  racordarea la apă şi canalizare pe strada Construcţiei de la nr. 8 până la nr. 13 (unde apa nu urca dimineaţa şi seara), iar pe strada Măgura de la nr. 1 până la nr. 8B, 8A, care se află în continuare (apă şi canalizare nu există deloc). Au fost aprobate fonduri europene, au fost semnate documentele necesare de către autorităţi, doar că după aproape 6 ani ni se comunică că s-au terminat banii alocaţi din fondurile europene. Staţiile de pompare s-au instalat în zona parc, în imediata apropiere a străzii noastre, pe strada Construcţiei au fost efectuate lucrările (pe toată strada, până la nr. 13), iar de la nr. 13 str. Construcţiei, s-a executat o lucrare – 30 de metri pentru apă şi nu şi pentru canalizare. Lucrările s-au sistat (nu ştim de ce), firma executantă şi-a luat utilajele şi a plecat. Întrebare: Unde sunt banii europeni? Apa din fântâni a secat, nu avem apă deloc. Nu dorim răspunsuri scrise, ci rezolvarea imediată  din partea autorităţilor. Proiectul se încheie în două luni”. Tot în aceeaşi scrisoare, regăsim detalii legate de audienţa la directorul general VITAL: „În data de 8 iulie, în cadrul audienţei colective la d-na director Bancoş Alexandrina, director general VITAL, ni s-a comunicat că s-au sistat lucrările pe str. Măgura nr. 1 până la 8B, 8A pentru că nu mai sunt bani din fondurile europene (…). Anexăm cele două aprobări de la Ministerul Fondurilor Europene prin care s-au alocat aceşti bani pentru lucrare. La cererea colectivă din 21 mai 2015 pe numele Olenici Mircea nu ni s-a acordat nici un răspuns.”

„Suntem în curs de obţinere a autorizaţiilor”

Firesc, am cerut şi poziţia directorului general ec. Alexandrina Bancoş în această problemă. Aceasta neagă faptul că lucrările ar fi fost sistate şi susţine că, pe strada Măgura, ele vor fi finalizate până în toamnă. Iată răspunsul oficial remis de SC Vital SA: „Strada Măgura din Baia Mare face parte dintr-un cartier extrem de ramificat al municipiului, astfel încât nu toate imobilele situate pe strada Măgura au fost cuprinse în proiectul iniţial, prin faptul că acestea nu fac parte din aglomerări concentrate. Lucrările de racordare la apă şi canalizare din zona respectivă sunt cuprinse în proiectul 2009RO 161 PR 047 „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Maramureş”. Proiectul a demarat în anul 2007, iar termenul de finalizare este decembrie 2015. Pe strada Măgura, lucrările sunt în execuţie, conform graficelor reactualizate de lucru, iar acestea vor fi executate din fonduri europene. În plus, pentru rezolvarea solicitărilor făcute de locatarii de pe strada Măgura nr. 1-8, 8A, SC Vital SA a iniţiat un proiect de execuţie suplimentar, care este în curs de implementare şi care prevede racordarea imobilelor în cauză la sistemul de apă şi canalizare. În acest moment suntem în curs de obţinere a autorizaţiilor în vederea executării lucrărilor. Toate aceste informaţii au fost aduse la cunoştinţa persoanelor participante la audienţa din data de 8 iulie 2015. Termenul de finalizare pentru acest proiect suplimentar este toamna acestui an. Societatea VITAL îi asigură pe locuitorii din Baia Mare că va face toate demersurile posibile pentru a finaliza acest proiect în cele mai bune condiţii”.
Redactor de serviciu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.