ZILELE ORAŞULUI SEINI, ediţia a XVIII-a, 11-12 iulie 2015

0
1849

Seinenii au demonstrat din nou că ştiu să se distreze şi mai ales să se bucure de ziua lor. Au fost prezenţi „cu mic, cu mare” la programul oferit de organizatori, primarul Gabriela Tulbure, partener Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul Local şi Casa Orăşenească de cultură.

Prima zi a debutat cu competiţii sportive. La „Cupa Comja” la şah, Petru Racolţa, scriitor şi mai ales epigramist, a fost desemnat câştigătorul cupei, fiind urmat de Paul Andreescu, Viorel Ivaşcu şi Ciprian Roşioru. Echipa de fotbal a Primăriei a învins aproape invincibila echipă a Profesorilor, al doilea an consecutiv, cu scorul de 10-4. La tenis de câmp, băiP1250952 01mărenii Ulbrecht Gabor şi Crinu Ciolpan au ocupat locul I, fiind urmaţi de seinenii Vasile Bumba şi Cseh Bela. La ediţia a VII-a a campionatului „Cupei Seini” la handbal, organizată de C.S. Seini pentru Juniori III – feminin şi masculin, au participat echipele CS Marta, Baia Mare, echipa şcolii din Oraşu Nou şi Negreşti Oaş, respectiv la băieţi Adep Satu Mare, CS Extrem Baia Mare, şi cel din Oraşu Nou, alături de echipele clubului seinean. La Fete, locul I a fost ocupat de CS Seini, la băieţi, cei de Extrem fiind invingători.

P1260080Vernisajul expoziţiei „Peisajul luminii” – Maria Mariş Dărăban

O aleasă asistenţă formată din invitaţi de marcă, precum dr. Vasile Bodnar, Săluc Horvat, pictorul Nicu Pop, cetăţeni de onoare ai oraşului Seini, cadre didactice şi foarte mulţi alţii au fost alături, la Galeria de Artă a Casei de cultură, într-o explozie de iubire, apreciere şi bucurie, emoţii oferite de cele 15 lucrări „mari” expuse, abia sosite din Palatul Naţional Brukenthal din Sibiu, ultima expoziţie a artistei. Alături de edilul oraşului, de viceprimarul Octavian Bodea, s-a aflat prefectul judeţului, Anton Rohian, salutînd iniţiativa şi talentul Mariei. De remarcat artiştii liceeni seineni, Eduard Lucuţ, chitară clasică şi Gabriel Ghiulvesi la flaut, care au deschis expoziţia.

Participare internaţională la sărbătoarea oraşului

Ediţia majoratului l-a avut printre invitaţi pe dr. Cristiano Buonocore din Pietramelara, oraş italian cu actele aproape de înfrăţire pe masa de lucru, delegaţia din Sárvár, Ungaria, oraş aproape de 20 de ani înfrăţit cu localitatea Seini. Delegaţia artistică de la

Cercul Coregrafic Maghiar a prezentat dansuri populare tradiţionale din Cluj, Mureş, Slovacia şi din judeţul Vas, Ungaria, de unde provine. Suitele de dansuri şi orchestrale tradiţionale au fost răsplătite cu aplauze şi apreciere unanimă.

P1250828Un concert ca de obicei valoros a prezentat Fanfara „Stibina”, condusă de Florian Mătăsaru, din Tăuţii Măgherăuş. Ei au deschis parada formată din edili, consilieri, dar în primul rînd invitaţii primiţi la Primărie. Nu au lipsit preşedintele şi vicepreşedintele CJ MM Zamfir Ciceu şi Gabriel Zetea, senatorii şi deputaţii, Sorin Bota, Călin Matei, Florin Tătaru, Boniş Iştvan, primari, printre care cel din Ulmeni, pentru prima dată, Lucian Morar, Aurelia Fedorca din Negreşti Oaş, ş.a., oameni de afaceri, cetăţeni de onoare ai oraşului, echipa managerială a liceului şi mulţi alţii. În cadrul festivităţilor de premiere, au ucat pe scenă, Maria Mariş Dărăban, Betty Kirchmajer-Donca, Luca Barbul-Zetea, excelenţele din sport, bacalaureat 2015, olimpiade naţionale din agricultură, istorie, pictură, cadre didactice care şi-au încheiat activitatea, invitaţii internaţionali ş.a.

Inaugurări

La Săbişa s-a tăiat panglica inaugurală a Agropensiunii „San Pio”, revenită după mai mulţi ani în circuitul turistic al zonei. La Viile Apei s-a redat în folosinţa comunităţii Sala Mare, dotată cu mobilier, grupuri sanitare şi grădiniţa cu orar normal.

Evoluţia artistică

Seinenii au făcut serile incendiare prin participarea fetelor de la Fit Expert care au dansat în Kangoo Jump, coafurile extravagante semnate de seineanca Adriana Popescu şi show-ul asigurat de Lorand Coza şi echipa sa. Magia lui Răzvan Ioviţe, trupa Compact (solistul Paul Ciuci fiind aniversat de ziua lui), Smiley alături de Don Baxter, bandul şi animatoarele, D.J Ansary şi animatoarele au încheiat prima seară, Andreea Bălan însoţită de Petrişor, bandul şi animatoatoarele aP1260131u creat o atmosferă extraordinară, platoul din Centru devenind neîncăpător. Proiectul artistic „Tenorii din Seini”, condus de Mircea Patovan, Connect-R (Ştefan-Relu Mihalache) însoţit de band şi dansatori foarte buni, un spectacol de artificii  au încheiat seara de duminică, respectându-se programul. De remarcat Regalul folcloric la care au participat Nicolae Sabău, Dumitru Dobrican şi bandul său,  Gina Handro, formaţia din Seini, condusă de Ioan Tivadar, Ansamblul folcloric „Ruguţu” din Botiza. Au mai evolut, formaţia corală bărbătească „Gen. Traian Moşoiu” din Oradea, cercetaşii din Tabăra abia deschisă la Seini, Mr Nicu, Diana Rednic ş.a. Prezentatori au fost Ana Maria Peride şi Dj. Ansary.

P1260160

Un program variat, sărbătoarea plină de emoţie a Nunţii de Aur, meşteri populari, utilaje gonflabile, mititei şi bere, kürtos kalacs-ul, tarabe care mai de care mai colorate şi atrăgătoare şi altele care nu au lipsit nici de data aceasta din oferta comercială, au făcut ca şi această ediţie să fie declarată una foarte reuşită.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.