Horaţiu Mălăele, recital la MMFIF Sighet

0
533

Deschiderea de joi seara a primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sighetu Marmaţiei s-a bucurat de prezenţa a peste 500 de spectatori aşezaţi pe scaunele pliante de sub cortul instalat în Parcul Central.

Din faţa marelui ecran cinematografic, publicul  de toate vârstele a fost salutat de directorul Festivalului, regizorul Dragoş Iuga (cu rădăcini în Săliştea de Sus a Maramureşului) şi Ovidiu Ne­meş, primarul municipiului gazdă, care i-au îndemnat pe cei prezenţi să aibă răbdare până la finalul primei seri de proiecţie, care s-a încheiat  ieri dimineaţă, la ora 3.
Sighetenii, dar şi turiştii români şi străini – inclusiv etnograful japonez Mya Kosey, prieten al Maramureşului – au avut  ocazia să urmărească în deschidere filmul „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, premiat la Cannes. (Filmul românesc a fost subtitrat în limba engleză). Printre spectatori i-am recunoscut pe regizorul Copel Moscu, actorul Doru Oana şi criticul de film Dana Duma, care au susţinut împreună cu organizatorii o conferinţă de presă, joi, la amiază.
Ştiut fiind că la Sighet, publicul va putea vedea şi scurt­metrajele de animaţie premiate la ultima ediţie a Festivalului International de Film de Animaţie Anim’fest din Bucureşti, prima seară a fost animată de zeci de copii, însoţiţi de părinţi sau educatori. Unii prichindei au fost deosebit de atenţi la marele ecran, alţii şi-au văzut de filmul şi larma lor!
Important e ca tânăra generaţie să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă adevăratul cinematograf şi ecranul mare de pânză şi să facă diferenţa dintre acesta şi ecranele mici de sticlă ale televizoarelor, tabletelor sau smartphone-urilor. Elefantul se vede, puricele nu! La primul, admiri frumuseţea şi imensitatea, la al doilea, zici: au, mă pişcă!
În această seară,  la ora 21, Maramureş Internatonal Film Festival de la Sighet va începe cu un recital al actorului Horaţiu Mălăiele. Va fi proiectat şi filmul său NUNTA MUTĂ.
Păcat că sighetenii se culcă odată cu Soarele, iar proiecţiile nu se pot vedea pe ecranul imens din aer liber, până ce astrul cerului nu adoarme de tot!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.