Vişeul de Sus – ţinutul în care fotografia şi pictura se împletesc

0
1593

La Vişeu de Sus, în cadrul deschiderii oficiale a celei de-a III-a ediţii a Taberei Internaţionale de pictură ”Impresionism pe Valea Vaserului”, a avut loc vernisajul expoziţiei Fotoetnografica, expoziţie ce surprinde locuri frumoase şi moroşeni adevăraţi din zona Vişeului.

Rezultat al celei de-a XIV-a ediţii a taberei naţionale organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, cu implicarea Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, expoziţia este un adevărat studiu etnografic în imagini oferit de Felician Săteanu, Costas Dumitrescu, Gheorghe Petrila, Ionela Kovacs, Robert Kovacs şi Maria Berciu.
În prezenţa primarului oraşului, Vasile Coman, care a urat bun-venit tuturor invitaţilor, Felician Săteanu, realizatorul expoziţiei, şi-a exprimat bucuria că pictorii din ţară, Franţa şi Republica Moldova pot vedea peisajul, viaţa de zi cu zi, pregătirile şi sărbătorirea Paştilor, portul popular, meşteri populari, obiceiuri şi tradiţii din Vişeu şi localităţile de pe Valea Vişeului.
Aşa cum a afirmat directorul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, dr. Anuţa Pop, ”expoziţia a fost cea mai frumoasă introducere în universul maramureşean ce putea fi făcută oaspeţilor din ţară şi de peste hotare”.
viseu2În cadrul evenimentului a avut loc o întâlnire cu o parte dintre protagoniştii prezenţi în fotografii, alăturarea imaginii cu realitatea creând un efect deosebit.
În aceeaşi direcţie a promovării valorilor Maramureşului istoric a fost prezentat şi proiectul ”Sunetul profund al Maramureşului” al regizorului Petru Pap. Proiectul îşi propune ca, prin mijloace foarte actuale, să insereze în cotidian formele, culorile şi ritmurile identitare maramureşene.
Evenimentul a deschis seria manifestărilor cu caracter şi impact internaţional ce se desfăşoară la Vişeu de Sus întreaga săptămână, sub genericul ”Trenul campionilor”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.