Noi competenţe silvice pentru jandarmi

0
572

Prin modificarea Legii nr. 133 a noului Cod Silvic, intrat în vigoare începînd cu 13 iulie a.c., Jandarmeria Română şi alte instituţii (Poliţia de Frontieră şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) au reprimit dreptul de a constata şi de-a aplica sancţiuni în domeniul silvic. Pînă acum, Jandarmeria nu avea dreptul să constate sau să aplice sancţiuni pe linie de pază în domeniul silvic, ci doar personalul Poliţiei şi Ocolului Silvic. După opt ani, acest drept este din nou valabil.
Astfel, personalul Jandarmeriei Română a primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase.
Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii.
De asemenea, prin Legea nr. 149/2015 a fost modificată şi completată Legea vînătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, lucrătorii Jandarmeriei Române fiind abilitaţi, începînd cu data de 24 iulie a.c., să constate faptele ce constituie infracţiuni şi contravenţii în domeniul cinegetic.
În executarea acestor atribuţii prevăzute de lege, jandarmii vor coopera cu lucrătorii silvici şi cu personalul cu atribuţii în domeniul cinegetic.
În acest sens, la sediul Jandarmeriei Maramureş s-au desfăşurat activităţi de pregătire împreună cu lucrători din cadrul Direcţiei Silvice Maramureş şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vînătoare Cluj-Napoca, fiind discutate particularităţile privind constatarea infracţiunilor şi contravenţiilor la regimul silvic, urmînd a fi executate în teren şi acţiunile specifice pentru combaterea tăierilor ilegale din pădurile judeţului nostru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.