Tabere de vară pentru copiii din Maramureş

0
590

Pînă în 25 iulie, în staţiunea Şuior, la situl arheologic de la Bozînta Mică – Grind şi la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, are loc prima ediţie a Taberei de arheologie experimentală pentru copii, organizată de Raio Press în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi Asociaţia Culturală Omnis Barbaria. Tabăra este inclusă în proiectul educaţional internaţional „DISCOVERY – DESCOPERĂ LUMEA!”. În cadrul activităţilor, 40 de elevi din clasele V-VIII pătrund tainele meseriei de arheolog, învaţă cum se confecţionează ceramica lucrată cu mîna şi la roata olarului, deprind meşteşugul ţesutului la războiul vertical şi experimentează procesul confecţionării unei cămăşi din zale de fier. Activităţile de arheologie experimentală din cadrul taberei, coordonate de muzeografi ai muzeului băimărean şi membri ai asociaţiei de reconstituire istorică, se înscriu în preocupările Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş de implementare a unor programe şi proiecte de educaţie muzeală dintre care amintim: „Muzeul Viu” (program derulat începînd din 2005), „De Bello Dacico” (2008), „Tabăra de arheologie experimentală Vălenii Şomcutei” (2010), „Ludi Antiqui” (2011), „Mari Civilizaţii ale Antichităţii” (2011-2013) şi „Festivalul Dacilor Liberi” (2015). (v.b.)
Tot în această perioadă, 25 de copii din Handalu Ilbei participă la tabăra organizată de Parohia ortodoxă din localitate (preot paroh Vasile Adrian Costin). Potrivit programului, astăzi, 22 iulie, copiii îşi vor petrece ziua la DruRelax, în Tăuţii Măgherăuş. Mîine, 23 iulie, programul va fi următorul: activitate gastronomică, discuţii despre un stil de viaţă sănătos, confecţionarea unui obiect etc. Ziua de vineri, 24 iulie, va fi dedicată jocurilor copilăriei (concurs de biciclete, coardă, şotron etc.), iar sîmbătă, 25 iulie, copiii vor face o expediţie în pădure, vor căuta comori şi vor sta la un foc de tabără. (m.s.)
tabereCopiii, tinerii şi adulţii de la Asociaţia Esperando au plecat zilele trecute spre Mihăieni, la Ştrandul Termal, într-o tabără de 9 zile, în care se vor bucura de soare, apă, nelipsindu-le distracţia. Această tabără a fost posibilă datorită sprijinului primit din partea unor oameni cu suflet mare, care au ales să ajute asociaţia în această activitate, din dorinţa de a aduce o fărîmă de bucurie şi în sufletele persoanelor cu nevoi speciale. Asociaţia Esperando mulţumeşte sponsorilor (Electrocenter, Ermosa, Maratrans, Cora, Ferma Zootehnică, Ghiman Adrian şi Hofer Gabriela) pentru că le-au fost alături în actrivităţile întreprinse. (i.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.