Recomandări pe durata caniculei

0
468

În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, e recomandat să se urmeze sfaturile medicilor şi să se evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

Un pahar de apăla 15-20 de minute

Astfel, medicii recomandă ca, în zilele caniculare, consumul zilnic de lichide să fie între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. De asemenea, specialiştii recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Important de reţinut e faptul că nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Mai mullt, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pălării de soare, haine lejere şi ample

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, mai spun medicii, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aparat de aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încît temperatura să fie cu 5 grade mai mică decît temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Totodată, se evită activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit etc.) şi se acordă o atenţie sporită persoanelor dependente (copii, vîrstnici, cele cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu solicită. Totodată, Ministerul Sănătăţii solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, al farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi  identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.