La cules de afine

0
1682

În Budeşti, Băiuţ şi Cavnic, afinele de pădure s-au copt mai devreme decît de obicei. Aceste fructe de pădure reprezintă o sursă de sănătate, conţin vitaminele A, B1, B2, E, F, PP şi antioxidanţi, stimulează vasele de sînge, îmbunătăţesc circulaţia. Sînt cunoscute ca „insulină vegetală”, datorită conţinutului scăzut de zaharuri. Preparatele pe bază de afine fac minuni în tratarea unor afecţiuni ale ochilor. Pe traseul Cavnic-Budeşti, vezi mulţi culegători cu găleţi şi hrebene (un fel de pieptene cu dinţi metalici). Afinele ajung la centrele de colectare din Budeşti şi Strîmbu-Băiuţ, după ce sînt curăţate de frunzuliţe şi crenguţe. Urmează culesul la zmeură, coacăze sălbatice, mure, mere pădureţe. Culegătorii „profesionişti” stau în corturi şi colibe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.