15 construcţii demolate pe Pirită. Acţiunea continuă pe Craica, zona Gării şi Ferneziu

0
760

Planul autorităţii locale, demarat de primarul Cătălin Cherecheş în 2012, care presupune impunerea legii în zonele devenite în ultimii 20 de ani adevărate El Dorado, continuă. După ce au împărţit notificări şi somaţii pe Pirită, solicitând demolarea benevolă a construcţiilor improvizate, ridicate ilegal pe domeniul public, Poliţia Locală, cu diversele compartimente de disciplină în construcţii, ordine publică, ecarisaj şi Serviciul Asistenţă Socială, a trecut la demolarea primelor 15 colibe de pe Pirită. Oamenii rămaşi fără acoperişurile improvizate, au fost consiliaţi şi îndrumaţi spre Adăpostul de noapte din sub­ordinea municipalităţii.

Acţiunile de verificare şi somare pentru demolarea construcţiilor ilegale continuă în perioada următoare, atât pe Pirită, unde urmează noi demolări, cât şi pe Craica, zona Gării şi Ferneziu, unde există astfel de zone vulnerabile. În perioada următoare autoritatea locală va demara şi procedurile de dezbatere publică pentru a face noi paşi în implementarea proiectului prin care se doreşte eliminarea acestor zone insalubre, de sărăcie şi mizerie, dar şi pentru rezolvarea situaţiei persoanelor care locuiesc în aceste condiţii şi care vor fi sprijinite să se integreze în comunitate, prin acces la educaţie şi muncă. Este vorba de un amplu proiect social care se doreşte să fie implementat în Baia Mare, pentru a deveni model de urmat pe plan naţional şi internaţional.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Prima incursiune a fost în zona Pirită, un loc vulnerabil, unde mereu avem probleme din punct de vedere al infracţionalităţii, dar şi din partea celor care deţin animale, cai şi căruţe, cu care circulă, încălcând legislaţia, pe străzile din Baia Mare. Trebuie să arătăm foarte clar că în municipiul Baia Mare trebuie să se respecte legea, indiferent dacă eşti majoritar sau minoritar, există o singură lege pentru toţi. Nu poate oricine, oriunde, să îşi construiască ce vrea. Nu poate să vină oricine în Baia Mare şi să îşi amplaseze cortul, coliba sau şopronul unde doreşte, în centru sau în zonele de periferie. Sunt nişte reguli care trebuie respectate, atât în Viena, Paris, Londra, cât şi în Baia Mare şi alte oraşe ale lumii”.

Cornelia Raţ, şef serviciu Prestaţii Sociale: „În data de 22 am fost cu Poliţia Locală pe Pirită. Faţă de situaţiile raportate la începutul anului, respectiv anii trecuţi, au fost depistate aceste 15 colibe în care am identificat 22 de persoane, 17 adulţi şi 5 copii. Aceştia au apărut din Vălenii Lăpuşului, Băiţa de Sub Codru, Jibou, Satu Mare, alte localităţi decât Baia Mare. Aceştia trebuie să se întoarcă în localităţile de domiciliu, acolo unde au buletin. Cei din Baia Mare se pot adresa Azilului de noapte pentru rezolvarea imediată a situaţiei şi până la găsirea unor soluţii de locuire pentru toată lumea”.

Acţiunile de verificare şi demolare continuă

Situaţia construcţiilor improvizate, ridicate ilegal pe raza municipiului Baia Mare, este o problemă care se află pe primele poziţii pe agenda de priorităţi a administraţiei locale. Primarul Cătălin Cherecheş a fost cel care a iniţiat primele demersuri pentru impunerea ordinii în acest oraş şi cunoscând atitudinea sa, nu se va lăsa până ce această problemă spinoasă a municipiului Baia Mare din ultimii peste 20 de ani nu va fi rezolvată. Acţiunile continuă în perioada următoare, atât cele de verificare, cât şi demolările pe Pirită, Craica, zone Gării şi Ferneziu.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Vom continua cu acţiunile de verificare şi demolare în aceste zone: Craica, Pirită, Ferneziu şi zona Gării. Asta în pregătirea următoarei etape, foarte importante, de dezbatere publică, pentru mutarea definitivă a celor care locuiesc în aceste zone, în alte locuri, unde să existe condiţii mai bune, din dorinţa de a le facilita o integrare mai rapidă, prin acces la educaţie şi muncă”. (Daniel POP)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.