Vasile Jurje – forme noi de expresie

0
788

Artistul plastic Vasile Jurje s-a născut în Cicîrlău şi a lucrat timp de peste patruzeci de ani ca scenograf la numeroase teatre din România, unde a cucerit aprecieri şi premii, titluri şi diplome, iar la pensie, a revenit de unde a plecat, în satul său din nord. Locuieşte pe Valea Mare, într-un colţ de rai, la poalele muncelului, între pomi fructiferi, cu liniştea pe care o caută orice artist şi cu vecini oameni simpli, păstrători de datini şi obiceiuri.
Acum, cu un an înainte de a împlini o vârstă „rotundă” (80 de ani), pictorul nu a renunţat la uneltele sale, ba dimpotrivă, şi-a lărgit preocupările de creaţie. Recent, a terminat bustul vestitului cântăreţ de muzică populară din Maramureş, Nicolae Sabău, care deşi are 85 de ani continuă să bucure oamenii locului. Aflu că rapsodul are un muzeu personal şi că numele său a fost atribuit căminului cultural din localitate. Vasile Jurje crede că, turnată în bronz, statuia va fi amplasată în incinta muzeului sau în centrul localităţii.
Pasionat şi mereu dornic de a găsi forme noi de expresie, dar înfluenţat insidios de profesia de scenograf inovator pe care a exercitat-o atâtea decenii, Vasile Jurje lucrează intens şi la o viitoare expoziţie pe care o va întitula „Oameni şi măşti”. Putem afirma, fără să greşim, că orice om foloseşte măcar o mască şi că în spatele fiecărei măşti se ascunde un personaj. Realitatea modernă, valorile materiale şi spirituale, dezvoltarea dinamică, interpretarea ezoterică, teme metaforice şi un limbaj pictorial original caracterizează toate lucrările plastice pe care le semnează.
Pictorul caută frumuseţea sensuală şi estetică, descoperă miracolul formelor, la texturii şi culorilor, tocmai pentru că, la o primă vedere, ele par oarecum neuzuale. Miraculosul simbolizează schimbare, transformare, purificare, forţă generativă şi energie. Abilitatea creativă a artistului şi intuiţia logică a privitorului urmează să găsească echilibrul între abstracţie şi imaginaţie, substanţă şi realitate. Din această dualitate dintre ideee şi imagine, rezultă semnificaţia simbolică a picturii. Vasile Jurje se dovedeşte un bun observator al firii umane. (Dr. Dorel SCHOR)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.