O nouă amnistie fiscală!

0
397

 – cine va primi înapoi contribuţia la sănătate? –

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat amnistia fiscală pentru anumite categorii de persoane fizice. Ea prevede ca cei care au plătit nejustificat contribuţia la asigurări sociale de sănătate, după 1 ianuarie 2012, vor primi înapoi aceste sume. Potrivit documentului, se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, datorată începînd cu 1 ianuarie 2012 pînă pe 31 ianuarie 2015, pentru şapte categorii de contribuabili:

• copiii pînă la vîrsta de 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani, dacă au fost elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor. Acestor categorii nu li se anulează contribuţia dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
• tinerii cu vîrsta de pînă la 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie a copilului. În cazul în care aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, sau sînt beneficiari de ajutor social, acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri nu li se anulează contribuţia.
• soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate
• persoanele persecutate politic de fostul regim comunist
• persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu au realizat alte venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia
• bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, stabilite de Ministerul Sănătăţii, pînă la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorează contribuţia
• femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va transmite ANAF lista persoanelor fizice care se încadrează în aceste prevederi.

De ce s-a dat această lege?

Începînd cu 1 iulie 2012, din legislaţia specifică de asigurări sociale de sănătate au fost preluate în Codul Fiscal, pentru a fi administrare de către ANAF, contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice care realizează venituri impozabile din: • activităţi independente • activităţi agricole, silvicultură, piscicultură • din asocieri fără personalitate juridică, din cedarea folosinţei bunurilor • investiţii, premii şi cîştiguri din jocuri de noroc • din alte surse • contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu obţin venituri.
Nu au fost, însă, preluate şi prevederile din Legea reformei în sănătate care stabilesc că, anumite categorii de persoane beneficiază de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, fără plata contribuţiei, întrucît acestea vizează condiţiile de realizare a prestaţiilor care au fost şi au rămas în atribuţiile Ministerului Sănătăţii. În prezent, Codul Fiscal nu conţine categoriile care sînt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, aşa că legea a fost dată pentru a corecta această eroare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.