Satul Fînaţe, comuna Cerneşti, „invadat” de către 20 de americani

0
438

Timp de 10 zile, 21-31 iulie 2015, un grup de 20 de elevi, studenţi, tineri, cadre didactice din Georgia şi Kentucky – SUA au „invadat” Ta­băra Interna­ţio­nală de Vară din satul Fînaţe, comuna Cer­neşti, popo­sind în această aşezare rurală mirifică de sub Masivul „Şatra lui Pintea”.

Patron-administrator prosper este dl Achim Bărbos, fratele cunoscutei şi îndrăgitei soliste de muzică populară Rafila Bărbos. Iată ce ne-a relatat Achim Bărbos: „M-am întors la Fînaţe, satul meu natal, după o şedere în SUA de 30 de ani, şi pe proprietatea mea de 1,4 hectare, sora mea Rafila a construit un hotel. I-am dat planul de construcţie, fără să ştiu scopul. În oraşele maramureşene i-am văzut pe orfani cerşind mîncare, îmbrăcaţi sumar şi în mizerie. Într-o intersecţie am văzut un copil de 5-6 anişori, cerşind, avea cicatrice mari pe piept, unde fusese ars.

Soţii Bărbos Achim şi Brenda, Rafila Bărbos
Soţii Bărbos Achim şi Brenda, Rafila Bărbos

Atunci m-am gîndit să folosesc proprietatea mea şi hotelul care este în construcţie, ca pe un centru pentru misiunile în România. Împreună cu soţia mea, Brenda, o americancă inimoasă, am hotărît să finalizăm construcţia şi să găzduim în ea o Tabără Internaţională de Vară. Acum, clădirea este foarte încăpătoare, are peste 100 de locuri de cazare. A fost îndiguită o mare porţiune a rîului Bloaja, în aval, pe malul căruia s-a amenajat un complex sportiv cu terenuri de fotbal, handbal, baschet, loc pentru baie în rîu etc. Tabăra mai dispune de o sală de conferinţe, o expoziţie de picturi executate de un german, iar recent am construit un pavilion cu peste 500 de locuri. În aceste spaţii, prietenii noştri din America au organizat şi desfăşurat ample şi interesante activităţi, în această perioadă de 10 zile petrecute la noi”. Programul taberei a fost bogat, variat şi a cuprins activităţi interesante, instructiv-educative, culturale, sportive, religioase, toate contribuind efectiv la buna desfăşurare a Taberei Internaţionale de Vară de la Fînaţe. Prima acţiune deosebit de reuşită a fost aceea de a învăţa copiii români cîteva fraze şi texte uzuale în limba engleză, cîntece. Americanii le-au vorbit celor prezenţi despre moralitate şi comportament civilizat în societate etc. Totodată, prietenii din SUA i-au ajutat pe copiii romi de aici cu produse alimentare, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, rechizite şcolare ş.a. Apoi, aceşti elevi romi au fost invitaţi în tabără, atîta timp cît au stat şi americanii. Concomitent, oaspeţii străini au vizitat Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din comuna Lăpuş, au efectuat excursii în toată Ţara Chioarului. Într-una din zile, au participat la o întîlnire româno-americană ce a avut loc la Tg. Lăpuş. Concluzionînd, această întrunire româno-americană de la Fînaţe a fost o remarcabilă reuşită.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.