Premii pentru copiii meşteşugari din Maramureş

0
1304

Trei elevi din Maramureş, însoţiţi de prof. Maria Stanciu de la Palatul Copiilor, au participat, în perioada 29 iulie – 3 august, la Olimpiada Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale,  faza naţională, a cărei a XX-a ediţie a avut loc la Sibiu, şi s-au întors de acolo cu trei premii I.

Ei sunt: Ştefana Sava, de la Palatul Copiilor, elevă în clasa a XI-a, profesor Marcel Stanciu, care a participat la meşteşugul icoană pe lemn; Cristian Cadar, de la Palatul Copiilor, elev în clasa a III-a, profesor Maria Stanciu, care a participat la meşteşugul măşti populare tradiţionale; şi Andreea Chiver, de la Şcoala Gimnazială Dumbrăviţa, elevă în clasa a VII-a, profesor Nadia David Ghiţ, care a participat la meşteşugul icoană pe sticlă. Toţi aceştia au fost premiaţi la faza judeţeană a olimpiadei. Dacă la măştile populare elevii au trebuit să respecte tradiţia zonei din care provin, la icoana pe lemn şi la icoana pe sticlă ei au avut de ales o temă dintre două teme propuse de organizatori. Astfel, la icoana pe lemn temele au fost „Schimbarea la faţă” şi un sfânt la alegere, iar la icoana pe sticlă, „Cina cea de taină” şi „Înălţarea”. olimpiada sibiu 2015A fost prima ediţie la care elevii nu au avut dreptul să îşi aleagă pentru icoane orice temă şi-au dorit. „Noi am participat la icoana pe lemn cu tema «Schimbarea la faţă», pentru că este o temă mai complexă şi am vrut să demonstrăm că avem într-adevăr o elevă care are potenţial să o respecte şi să o ducă la bun sfârşit”, a explicat prof. Maria Stanciu. Aceasta a mărturisit: „A fost o ediţie foarte grea. Noi am fost foarte buni, toate judeţele au fost foarte bune şi pentru că s-a redus numărul elevilor în acest an, fiecare profesor a venit cu cei mai buni elevi. Programul a fost dur, la ora 9 dimineaţa eram în Muzeul ASTRA Sibiu până seara la ora 7. Masa de amiază s-a servit în muzeu, deci nu am plecat de acolo de dimineaţa până seara: îmbrăcaţi în costum popular specific zonei, pe căldură, pe ploaie, noi am stat acolo şi am muncit. Am fost şi foarte mândri, pentru că am fost vizitaţi de foarte mulţi turişti, am fost foarte apreciaţi, am reuşit chiar să ne vindem unele dintre lucrări. În una dintre cele patru zile am fost în Piaţa Mică din centrul Sibiului, unde am avut foarte mulţi turişti; am lucrat efectiv în piaţă de dimineaţă, de la ora 9 până la ora 1. A fost foarte frumos, chiar dacă a fost obositor şi greu”. Deşi elevii au muncit foarte mult, nu a lipsit nici distracţia: „Seara am avut parte de un concert rock în centrul Sibiului, am reuşit să prindem finalul. Duminică a fost festivitatea de premiere şi un spectacol pe lac în Muzeul ASTRA. După-masa nu s-a mai lucrat şi copiii au putut, la alegere, să viziteze muzeul sau grădina zoologică, intrarea la aceasta din urmă fiind plătită de sponsori. Ne-am făcut foarte mulţi prieteni, am fost invitaţi şi la alte concursuri în ţară. Urmează să mergem la sfârşitul lui august la Jibou, la Festivalul Internaţional de Meşteşuguri şi Cântece „Someş, cântecele tale”, iar din 5 septembrie, la Festivalul Concurs de la Horezu, „Cocoşul de Horezu””, a mai spus Maria Stanciu.
Aceasta a avut parte şi de o altă bucurie: preşedintele de onoare al juriului, Ilie Moise, profesor de etnologie şi doctor în filologie (folclor literar) al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a inclus în cartea sa „Crochiuri antropologice”, ediţia a II-a, Editura Astra Museum 2014, trei pagini dedicate activităţii grupului de meşteşugari de la Palatul Copiilor Baia Mare, condus de familia Maria şi Marcel Stanciu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.