Sancţiuni pe timp de vară

0
440

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi de aproape două milioane de lei, a controlat modul în care angajatorii respectă legea când e caniculă şi a depistat 153 de persoane care munceau la negru.

”Sub semnul caniculei care ne stăpâneşte, am efectuat controale la nivel naţional, prin care am verificat respectarea prevederilor legale pentru protecţia angajaţilor când se înregistrează temperaturi extreme. În perioada iulie – septembrie, rezultatele se comunică săptămânal şi considerăm că am reuşit să-i conştientizăm pe cei implicaţi că a proteja şi preveni e un câştig, atât pentru sănătate, cât şi pentru afaceri”, spune Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 20 – 24 iulie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 422.688 de euro, adică 1.902.100 lei. Au fost depistate 153 de persoane care lucrau la negru. În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.591.100 de lei din care 1.225.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 4 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 268 de angajatori. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 311.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 43 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. La nivel naţional au fost dispuse 7 sistări de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor. ”Inspectorii de muncă vor continua acţiunile de control în perioadele în care se semnalează temperaturi extreme şi se vor asigura că fiecare măsură dispusă este îndeplinită la termen. Procesul verbal de control este şi un act de prevenţie prin care cu fermitate şi eficienţă ne asigurăm că lucrătorii expuşi temperaturilor extreme sunt protejaţi, iar pe termen lung aplicarea legii aduce numai bine pentru afaceri”, mai adaugă şeful Inspecţiei Muncii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.