Manifestări ştiinţifice. A XLIV-a reuniune a Societăţii Române de Istoria Medicinei

0
499

În organizarea  Societăţii Române de  Istoria Medicinei, a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a Academiei de Ştiinţe Medicale,  a Ateneului Dobrogeţia, a Universităţii „Ovidius” Constanţa, a Academiei Germano-Române a avut loc la Mamaia, în zilele de 18-20 iunie 2015,  a XLIV-a Reuniune a Societăţii Române de Istoria Medicinei.
Temele propuse de organizatori au fost:
1. Restituiri – Figuri uitate ale medicinei din ţara noastră;
2. Istoria Chirurgiei româneşti şi universale;
3. Istoria Medicinei în Dobrogea;
4. Aspecte bioetice şi deontologie în medicină aleasă;
5. Martirologia medicală;
6. Varia.
Au participat reprezentanţi ai  marilor centre universitare medicale, precum şi  din  alte localităţi din ţară, oaspeţi din Republica Moldova, Germania, Marea Britanie.
Din Baia Mare a participat dr. Felix Marian, care a expus lucrarea  „Dr. Vasile Ilea, medic de elită, animator cultural de excepţie al Maramureşului” , fiind şi moderator al unei sesiuni de comunicări.
Programul a cuprins şi câteva lansări de carte:  prof. dr. Radu Iftimovici a lansat ediţia a doua, substanţial revizuită şi adaugită, a „Istoriei Universale a Medicinei şi Farmaciei”, ca şi „Istoria Universală a Obstreticii şi Ginecologiei”. De asemeni, prof. dr. Octavian Buda a lansat cartea  „Alte Capitole de istorie a psihiatriei româneşti”, iar Dr. Valeriu Lupu, cartea „Medicină şi Sănătate”.
Organizatorii au oferit participanţilor momente artistice deosebit de reuşite, ca şi vizitarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, a altor obiective de seamă.
Pentru excelenta organizare a acestei manifestări ştiinţifice, comitetul local (preşedinte prof. dr. Vasile Sârbu) merită sincere felicitări.
În final s-a anunţat că a XLV-a Reuniune Naţională de Istoria Medicinei va avea loc la Braşov, în luna octombrie 2016.

Dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.