337 de cazuri de abuz, rezolvate de Protecţia Copilului Maramureş

0
575

Un raport recent al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş (dir. gen. jr. Alina Coste-Mădăras) arată că, în 2014, specialiştii din cadrul instituţiei au soluţionat 337 de cazuri de abuz (fizic, emoţional, sexual), neglijare şi exploare, iar pentru 44 de copii s-a dispus plasamentul în regim de urgenţă. În prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate 179 de cazuri similare, din care, pentru patru copii, s-a instituit măsura de protecţie întrucît au fost părăsiţi în unităţi sanitare.

Nici un copil încredinţat în vederea adopţiei

În urma reevaluărilor situaţiei socio-familiale a copiilor aflaţi cu măsură de protecţie în sistemul rezidenţial şi familial, datele arată că în perioada ianuarie-mai a.c., 22 de copii au fost reintegraţi în familia naturală, iar pentru alţi 23 de copii şi tineri, au încetat măsurile din cauze precum: declinare competenţe, deces, transfer etc. Raportul arată, totodată, numărul beneficiarilor, la finalul lunii mai, ai serviciilor oferite de DGASPC Maramureş: centru de plasament pentru tineri – 8, case de tip familial – 293, centre de primire în regim de urgenţă – 23, centre maternale – cinci mame cu 6 copii, centru de zi – 9, centru de recuperare pentru copii cu handicap – 29, centru de recuperare pentru copii cu autism – 35, plasament familial – 473, tutelă – 78, asistenţă maternală – 398, asistenţi maternali profesionişti angajaţi – 310. Cu referite la segmentul adopţii, în intervalul ianuarie-mai 2015 au fost atestate 3 familii şi au fost emise trei sentinţe civile definitive vizavi de deschiderea procedurii de adopţie internă. Nici un copil nu a fost încredinţat în vederea adopţiei, iar în privinţa încuviinţării adopţiei interne a fost dată o singură sentinţă civilă definitivă.

protectia3488 de copii, evaluaţi în vederea încadrării într-un grad de dizabilitate

În primul trimestru al acestui an, la Serviciul Evaluare Complexă Copii, s-au prezentat 488 de copii în vederea încadrării într-un grad de dizabilitate, din care: 122 – pentru evaluare, iar 366 – pentru reevaluare. Potrivit datelor DGASPC Maramureş, 63 de copii beneficiază de serviciile de specialitate din şcolile speciale, iar 16 copii se folosesc de serviciile centrelor de zi şi LSM. De asemenea, 17 copii profită de serviciile centrelor de recuperare. 67 de copii şi familiile acestora au fost orientaţi spre serviciul de evaluare şi orientare şcolară al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Maramureş. Raportul indică şi faptul că, pe perioada vacanţei de vară 2015, au fost planificate tabere şi excursii pentru copiii aflaţi cu măsură de protecţie. Astfel, în luna iunie, şase copii de la Casa de Tip Familial (CTF) Cerbului şi un însoţitor au petrecut o săptămînă în Suedia. Între 3 iulie şi 6 septembrie, un grup de 19 copii şi două persoane din cadrul instituţiei beneficiază de o vacanţă în Italia. Alţi 13 copii şi un însoţitor îşi petrec cîteva zile de vacanţă (8-23 august) tot în Italia, iar 40 de copii merg în tabere la mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.