Clipe de har şi iubire

0
530

Reuniunea Mariană a organizat un pelerinaj la Mănăstirea Greco-Catolică Băseşti. Întîlnirea comună a tuturor membrilor Reuniunii Mariane din municipiul Baia Mare, la numai două zile de la aniversarea a 180 de ani de la naşterea lui George Pop de Băseşti, nu a fost o întâmplare, ci o chemare la meditaţie de dincolo de timp a înaintaşului nostru, acum în postul ce precede sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Parcurgând distanţa Baia Mare – Băseşti (ce include trei protopopiate: Baia Mare, Seini şi Silvana), probabil că fiecare dintre noi, cei peste 50 de pelerini, ne-am pus tot felul de întrebări cu privire la patriotismul şi credinţa generaţiilor precedente, raportate la felul nostru de a gândi. Aflaţi parcă sub aripa ocrotitoare a Părintelui Simion Ilieş  de la biserica Sfânta Cruce şi a celor trei doamne din conducerea Reuniunii: Lucia Ghişa, Valeria Pop şi Aurelia Terşanski, am pornit spre acel loc depărtat, cu dorinţa arzătoare să evadăm pentru câteva ore din cotidian. Am poposit la cimitirul din Ariniş, unde s-a oficiat un Parastas în memoria Episcopului Ioan Dragomir.
DSC02314Ajunşi la destinaţie, am fost primiţi de preotul mănăstirii, Gabriel Beşkid, cu o căldură uimitoare. Bucuria acestei primiri atât de iubitoare a fost întregită de toate momentele ce au urmat. În primul rând, mă gândesc la salutul gazdei şi la îndemnul său de a o avea pe Sfânta Fecioară ca model de introspecţie şi tăcere şi la părintele Angel Zareczki (vicar cu laicii al Eparhiei), al cărui apel de a fi disponibili şi atenţi la semenii noştri şi la chemarea divinităţii este un semnal de alarmă la tumultul nostru cotidian. Programul a fost întregit de momente la fel de emoţionante: Rozariul Divinei Îndurări, un interesant material despre semnificaţia zilei de 15 august prezentat de Aurelia Terşanski, Paraclisul Maicii Domnului (în cadrul căruia părintele Simion Ilieş a făcut apel la paradigmele credinţei adevărate şi profunde ale Sfintei Fecioare: credinţa totală, smerenia şi caritatea).
Mirificul pelerinaj s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, celebrată de preoţii: Gabriel Beşkid, Simion Ilieş şi Daniel Pop, paroh al bisericii din comuna Băseşti.

Antoaneta TURDA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.