Mii de credincioşi s-au rugat la hramul Mănăstirii din Botiza

0
865

Veniţi de pe Valea Izei şi din Ţara Lăpuşului, ba şi de pe Valea Vişeului, din Borşa şi Sighetu Marmaţiei şi chiar mai de departe, credincioşii au umplut spaţiul din incinta Mănăstirii Botiza, dar şi pajiştea de pe dealul din împrejurimi. Ei au venit spre sfântul locaş de închinare pentru a participa la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de PS Dr. Justin Sigheteanul, în fruntea unui mare sobor de preoţi şi diaconi, cu ocazia hramului Schimbarea la Faţă a Domnului, al Mănăstirii Botiza.

Mănăstirea are drum asfaltat

PS Justin Sigheteanul a afirmat, în cuvântul adresat credincioşilor şi oficialităţilor prezente, printre care preşedintele Zamfir Ciceu al Consiliului Judeţean, primarii Florea Poienar – din Botiza şi Nicolae Burzo – din Groşii Ţibleşului, că a rămas plăcut surprins de faptul că a fost modernizată calea de acces spre Mănăstire, existând un drum asfaltat până în curtea aşezământului monahal. „Mulţumim pentru lucrarea la asfaltarea acestui drum al Mănăstirii, modernizarea lui. A fost o surpriză pentru mine. De multă vreme am aşteptat drumul acesta”, a spus PS Justin Sigheteanul, care a mai adresat felicitări reprezentanţilor administraţiei publice prezenţi pentru drumul modernizat, asfaltat în întregime, care leagă Ţara Lăpuşului de Ţara Maramureşului Voievodal, prin Botiza, peste Muntele Ţibleş, cale de circa 20 km, un drum mult visat, cel puţin de locuitorii celor două sate, Botiza şi Groşii Ţibleşului. Este un drum judeţean de care se vor bucura toţi cei ce vor să ajungă pe o cale mult mai scurtă dintr-o Ţară în alta a judeţului, prin Munţii Ţibleşului.
PS Justin Sigheteanul a remarcat şi amenajările de ultimă oră la Mănăstire, precum împrejmuirea foarte frumoasă, în stil tradiţional, terasarea spaţiilor necirculabile, terminarea clopotniţei. „Mănăstirea a intrat în circuitul mănăstirilor maramureşene, s-a dezvoltat foarte frumos, este bine gospodărită de maica stareţă, ca toate maicile care primesc conducerea unei mănăstiri şi fac lucruri frumoase, cu multă răbdare, cu multă dragoste, cu multă credinţă, cu post şi rugăciune şi cu multă insistenţă pe lângă oamenii care trebuie să facă fapte bune, ca să câştige în Împărăţia lui Dumnezeu”, a mai adăugat Preasfinţia Sa.

hram botiza3Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, pe o vreme toridă

Au fost 33 grade C joi, 6 august 2015, în curtea Mănăstirii „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Botiza. O vreme toridă. O asemenea temperatură ridicată nu îşi aduc aminte locuitorii Botizei să se fi înregistrat vreodată aici.
Sfânta Liturghie Arhierească s-a săvârşit în Altarul de Vară al Mănăstirii, în mare sobor de preoţi şi diaconi slujitori, din care au făcut parte pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, pr. Isidor Berbecaru, din Botiza, stareţii Agaton Oprişan al Mănăstirii Petrova şi Sofronie Perţa al Mănăstirii Dragomireşti. La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu credincioşii maici stareţe şi monahii venite de la mai multe mănăstiri din Episcopie. De remarcat că Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 9,30, iar înainte de ora amiezii s-a încheiat, pentru a permite credincioşilor să se întoarcă la casele lor cât mai repede.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Moisei Şes, una din cele 5 parohii ale localităţii, diaconul Vlad Ioan Samoilă, de loc din Săliştea de Sus. Postul a fost ocupat în urma câştigării concursului organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, la care au fost înscrişi patru candidaţi. Toate posturile de preot slujitor sau paroh devenite vacante sau nou înfiinţate se ocupă de mai mult timp doar prin concurs.
La încheierea Sfintei Liturghii au fost rostite, în genunchi, rugăciuni pentru ploaie.

hram botiza2Prin Schimbarea la Faţă s-a arătat Dumnezeirea lui Iisus Hristos

Un cuprinzător şi lămuritor cuvânt de învăţătură a rostit PS Justin Sigheteanul la momentul rezervat acestui scop la Sfânta Liturghie. În luna august „este aşezat acest praznic ca să retrăim momentul şi evenimentul lunii în care Mântuitorul Iisus Hristos a luat pe cei trei apostoli care au participat la toate evenimentele importante. Şi anume Petru, Iacob şi Ioan şi S-a suit cu ei în munte ca să se roage în singurătate. Ceilalţi Sfinţi Apostoli au rămas la poalele Muntelui, în mulţime.” Acolo, pe Muntele Taborului, se va petrece Taina: „Mântuitorul a avut dorinţa să Se descopere celor trei Sfinţi Apostoli ca Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat, pentru că urmau Pătimirile, Răstignirea de bunăvoie, Moartea cu trupul de bună voie şi apoi Învierea, a spus PS Justin Sigheteanul. Dar ca Apostolii să rămână tari în credinţă şi să poată trece peste aceste momente cutremurătoare din viaţa Bunului lor Învăţător şi să creadă în tot ce le-a spus Hristos, că Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor păcătoşi, care Îl vor prinde, Îl vor batjocori, Îl vor Răstigni, dar a treia zi va Învia, trebuia să le arate câteva clipe Dumnezeirea Sa.” „În toate câte a făcut Mântuitorul, în chip minunat, s-a putut observa Dumnezeirea Sa, a subliniat Arhiereul. Minuni mari şi preaînalte. Mai presus de fire. Vindecări ale orbilor din naştere, ale neputincioşilor, ale slăbănogilor, ale celor care nu puteau umbla, ale celor care nu puteau vorbi, ale celor care nu puteau auzi. A alungat demonii, a potolit furtuna pe mare, a înmulţit pâinile, a vindecat orice boală şi orice neputinţă, a înviat trei morţi: pe Lazăr, a patra zi, pe fiica lui Iair şi pe fiul văduvei din Nain. Trei morţi a înviat. Toate acestea i-au determinat pe Apostoli să mărturisească că Tu eşti Hristos Fiul lui Dumnezeu Celui Viu.”
Dar Apostolii erau şi ei oameni, şi de aceea se îndoiau: „Vor veni momentele când nu vor putea înţelege ce se întâmplă cu Hristos, Care avea putere asupra duhurilor necurate, asupra naturii înconjurătoare, Care zicea numai cu cuvântul sau se atingea cu mâna şi se vindecau bolile, a explicat credincioşilor PS Justin Sigheteanul. Cum S-a putut lăsa atât de neputincios şi neajutorat să fie prins şi nu S-a apărat, să fie prins de oamenii păcătoşi, Răstignit şi Omorât. Greu de înţeles. Ei n-au putut înţelege că pentru aceasta a venit Hristos: ca să-l învingă pe diavolul. Să moară prin smerenie cu moarte fără de păcat, şi cu Moartea Lui pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le. Acesta a fost, de fapt, motivul pentru care S-a Întrupat Mântuitorul, dar le era foarte greu să înţeleagă. Şi de aceea, a trebuit să le arate, pentru câteva clipe, cum va arăta Hristos când Se va întoarce din nou în slava Sa, alături de Tatăl, şi cum va arăta când va veni a doua oară. La Dreapta Judecată. Pe norii cerului. Cu slavă multă, înconjurat de Sfinţii Săi Îngeri. Aşa va arăta, cum S-a arătat la Schimbarea la Faţă.” „Spune Sfântul Evanghelist Matei, a adăugat PS Justin Sigheteanul, că, atunci când Se ruga, Faţa Lui se făcea strălucitoare ca Soarele. Probabil că era mult mai strălucitoare, încât, atunci când au văzut, Apostolii au căzut cu feţele la pământ. Iar mintea lor s-a luminat. Faţa Mântuitorului S-a făcut albă ca lumina. Sau ca zăpada, zic alţi Evanghelişti. Şi apostolii au căzut cu feţele la pământ. Iar Moise şi Ilie au venit şi au stat, de-a dreapta şi de-a stânga, de vorbă cu Mântuitorul.”
„Faptul că Evanghelistul subliniază o diferenţă între Faţa Mântuitorului şi veşmintele Lui, Faţa era strălucitoare ca soarele, iar îmbrăcămintea albă ca lumina, vrea să desluşească o învăţătură a Bisericii noastre, care spune aşa: că Iisus Hristos a avut fire Dumnezeiască şi fire omenească, a afirmat PS Justin Sigheteanul. Ca Fiul lui Dumnezeu Întrupat, noi L-am putut vedea ca Om şi faptele Lui  minunate. Ca Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat, ascundea taina aceasta sub forma trupului. Şi nu s-a arătat Apostolilor decât la schimbarea la Faţă şi după Înviere. El s-a comportat ca un om. A flămânzit, a fost obosit, a fost însetat, a plâns, S-a bucurat, a suferit. Deci a respectat toate stările omului. Să simtă tot ce trăieşte omul. De aceea s-a Întrupat, a intrat în trup omenesc. Ca Dumnezeu, însă, Dumnezeirea este inaccesibilă. Moise şi Ilie, spun Sfinţii Părinţi, au dorit să-L vadă pe Dumnezeu şi nu L-au putut vedea niciodată. Moise a văzut spatele lui Dumnezeu, atât i-a îngăduit Dumnezeu pe Muntele Sinai, şi Ilie s-a ascuns în peşteră când a trecut Duhul lui Dumnezeu pe lângă el.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.