Oficiul Fitosanitar avertizează

2
1676

Dr. inginer Melania OLTEAN (tel. 0262-223419) ne transmite buletinul de avertizare nr. 31, prin care îi informează pe gospodari că a apărut generaţia a doua a dăunătorului: Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea Drury). Dăunătorul are o polifagie pronunţată, atacînd peste 200 de specii de plante. Pentru limitarea atacului şi reducerea rezervei biologice, se vor efectua 2 tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri şi aliniamente stradale, drumuri (comunale, judeţene, naţionale) precum şi în livezile pomicole sau grădini, folosind unul din următoarele produse: 1. PYRINEX QUICK 1,5 l/ha sau CALYPSO 480 SC 0,02% sau NOVADIM PROGRESS 0,1%; 2. DIMILIN 48 SC 0,02% sau KARATE ZEON 0,015% sau KAISO SORBIE 5 EC 0,015%. Perioada optimă de tratament: 11-20 august 2015. Tratamentul I se face la apariţia cuiburilor (1-2 cui­buri/pom sau arbore). Tratamentul II, după 10 zile. Pentru reducerea rezervei biologice a dăunătorului, un rol important îl au măsurile de igienă culturală. La pomii cu fructe coapte, dar şi din culturile slab infestate şi accesibile, se recomandă tăierea şi arderea cuiburilor apărute; instalarea brîielor-capcană pe tulpinile pomilor şi arborilor, pentru captarea omizilor din generaţia a doua care se retrag pentru hibernare. Nu se stropeşte la temperaturi de peste 22° C, cînd plouă sau frunzele sînt ude de rouă, cînd bate vîntul, nici în zilele cu soare foarte puternic.

2 COMENTARII

  1. Cu Zeama bordeleza (piatra vinata) trebuia sa stropesti inainte de Confidor Oil. Procedura este sa speli mai intii pomii cu zeama bordeleza iar dupa citeva zile sa aplici Confidor, dar inainte de inflorire. Nu sint de specialitate, spun si eu ce am invatat de la specialisti.

  2. Am stropit sambata 11.03.2017 livada de meri ( in localitatea Ticau ) cu Confidor Oil 1.5%. Ma intereseaza cand trebuie sa stropesc cu piatra vanata. Daca puteti sa ma ajutati cu o informatie, astept un raspuns pe acest mail. Multumesc. O zi buna.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.