Veteranii tenisului maramureşean cer sprijin

0
738

Tenisul de cîmp este un sport foarte iubit, de masă, în judeţul nostru. Există asociaţii de profil, atît la nivel de copii şi juniori, cît şi la nivelul veteranilor (cu vîrste de la 35 la peste 60 de ani). Trebuie să notăm că cel mai vîrstnic tenismen din Baia Mare este ing. Cornel Grama, care joacă la vîrsta de 87 de ani! Parte din veterani au redactat o epistolă către autorităţile judeţului, municipiului şi către agenţii economici cu potenţial financiar, prin care încearcă să-i sensibilizeze să sprijine (re)organizarea de turnee de tenis în Maramureş. Printre cei 20 de semnatari ai documentului se numără dr. Bârle Gheorghe, ing. Gheorghe Paşca, ing. Vasile Uţă, Simion Pop, Dan Goia, Ionică Pop, Vasile Hotea, Vasile Libotean, precum şi tenismeni care au făcut performanţă, ca Mircea Pop.

Veteranii Vasile Libotean (stînga) şi Mircea Pop
Veteranii Vasile Libotean (stînga) şi Mircea Pop

În anii ’70, Baia Mare avea echipă de Divizia A

Mircea Pop este unul dintre cei mai titraţi tenismeni: a activat şi ca jucător, dar şi ca arbitru naţional. La începutul lui 1990, împreună cu Radu Dragomir, alt maramureşean, şi de alţi 58 de foşti sportivi din ţară, a pus bazele Federaţiei de Tenis a Veteranilor, organizaţie afiliată la Federaţia Română de Tenis. „Prin anii ’70, chiar eram buni, noi, băimărenii, şi aveam rezultate. În 1978 s-a jucat în Baia Mare turneul de Cupă Davis dintre echipele României şi Ungariei. Sufletul era pe atunci Alexandru Şuto, reîntors acasă de la Progresul Bucureşti. Apoi s-a intrat într-un con de umbră. După Revoluţie însă, organizam cam 3 turnee pe an în Baia Mare. Cristian Tudor Popescu, ziaristul, venea cu mare plăcere la noi. De vreo 4-5 ani, însă, nu s-a mai organizat nimic. Din cauza crizei economice, patronii nu mai au bani. Noi sperăm să ne ajute cei care pot, căci costurile unui turneu nu sînt prea ridicate: 30.000 lei ajung pentru o competiţie cu 100 de participanţi. Trebuie să se asigure mingi, trofee (diplome, cupe şi premii simbolice în bani, masă festivă). Căci baze sportive avem în Baia Mare”, precizează Mircea Pop, care adaugă: „Tenisul are trei categorii de iubitori, anume: profesionişti, amatori şi oameni care doresc să facă mişcare”. La rîndul său, Gheorghe Paşca spune că, în acest an, s-ar putea organiza doar un turneu pilot, poate chiar de Sărbătoarea Castanelor, cu un număr redus de participanţi, căci un turneu propriu-zis n-a fost înregistrat, aşa cum se procedează, la începutul anului, în calendarul Federaţiei. „Vrem să revigorăm tenisul, căci sînt sute de practicanţi, de la copii pînă la persoane venerabile, în Baia Mare şi Maramureş şi mii, poate zeci de mii de iubitori ai sportului alb. Cu un minim sprijin de la autorităţi şi de la societăţi comerciale cu potenţial economic, putem face lucruri foarte bune”, declară domnul Paşca.

La turneul din Zalău, maramureşenii au făcut figură frumoasă

Trei din cei 14 maramureşeni participanţi la turneul organizat de Zilele Zalăului în perioada 31 iulie – 2 august s-au calificat în semifinale. De notat că au participat şi femei. În total, din ţară s-au luat la întrecere 120 de tenismeni. Veteranii maramureşeni cred că dacă în Sălaj, judeţ care a cunoscut un boom economic în ultimii ani, se poate, atunci şi-n judeţul nostru se poate. Vasile Libotean, proprietarul a trei terenuri de tenis în Baia Mare (TenisLand), spune că pune bucuros la dispoziţie adevăratul complex, spunem noi, pe care l-a inaugurat în 2014. „Am investit aici fiindcă tenisul este un hobby al meu. E drept că nu reuşeam fără ajutorul Primăriei, care m-a susţinut. Cred şi eu că orice competiţie sportivă de masă nu poate fi decît benefică pentru cetăţenii acestui municipiu”, mai declară Vasile Libotean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.