Depozitul de deşeuri de la Groşi naşte dispute

0
1102

Închiderea depozitului de deşeuri menajere şi industriale de la Satu Nou de Jos (comuna Groşi) naşte o stare de nervozitate între părţile implicate. Una dintre problemele invocate ar fi aducerea aici a deşeurilor de pe rampele din Seini şi Tg. Lăpuş-Rohia. Consilierul local Sorin Cristian Gaje, preşedintele Comisiei juridice a Consiliului Local Groşi, face o serie de acuzaţii referitoare la reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş, ai Primăriei Groşi şi ai Drusal SA şi susţine că a sesizat DNA în acest caz.

„S-au schimbat regulile în timpul jocului”

Sorin Cristian Gaje declară: “Problema o avem încă din 2009, de când ni s-a cerut la Consiliul Local Groşi trecerea rampei de gunoi pentru închidere pentru 2017. Ştie toată lumea situaţia respectivă. Am aprobat, încă din 2009, noi, Consiliul Local Groşi, închiderea rampei şi trecerea către Consiliul Judeţean, pentru închidere, dar între timp s-au schimbat regulile jocului în timpul jocului. Nu ni s-a spus când am aprobat, prin hotărârea de Consiliu din 2009, că pe rampa respectivă de la Satu Nou de Jos vor fi aduse rampele istorice de la Seini, Rohia, Târgu Lăpuş şi alte rampe aferente din judeţul Maramureş. Noi acum ne lovim de un lucru deosebit de grav. Între timp, Consiliul Judeţean Maramureş a modificat proiectul şi ne-am trezit cu faptul împlinit, că vor veni rampele respective pe terenul comunei Groşi, lucru faţă de care noi ne opunem”.

Campanie de strângere de semnături

Sorin Gaje continuă: „Deja facem o campanie de strângere de semnături pentru opunerea faţă de acest proiect. Nu ne opunem închiderii rampei de gunoi, dar în schimb abuzurile (…) s-au soldat cu o plângere la DNA”, spune Gaje, completând: „Sunt 78 de milioane de euro în joc, nouă ni s-a spus că 2 milioane şi jumătate de euro costă închiderea rampei, dar de fapt cei din Consiliul Judeţean mi-au zis clar să nu încercăm să blocăm acest proiect. Cei din Consiliul Judeţean, asta în ghilimele, că sunt doar câţiva”.

„Nu doresc să intru în polemici”

Poziţia lui Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, vizavi de aceste acuzaţii, comunicată de biroul său de presă, este următoarea: „Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş nu doreşte să intre în polemici cu cei care demonstrează că nu cunosc importanţa, etapele parcurse şi stadiul implementării Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”.
Fiecare etapă a acestui proiect s-a derulat cu respectarea strictă a legislaţiei româneşti şi europene. Prin implementarea proiectului, judeţul Maramureş se conformează normelor europene de mediu, norme obligatorii pentru toţi.
Domnul Sorin Gaje a fost prezent de mai multe ori, în şedinţele Consiliului Judeţean Maramureş, unde i s-a răspuns la toate întrebările pe care le-a adresat, legate de Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”.

„Nu ne putem permite să ratăm această finanţare”

Am luat legătura şi cu primarul comunei Groşi, Gheorghe Lupan: „La 1 ianuarie 2007, România a aderat la Uniunea Europeană. Tot atunci, România a semnat Acordul de Aderare la UE prin care se obligă să respecte o serie de condiţii. Pe componenta de mediu, printre altele, s-a obligat ca până în 2017, să fie închise toate rampele de gunoi menajer NECONFORME, aşa cum este şi cea de la Satu Nou de Jos. În judeţul Maramureş, s-a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI MM) pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor Menajere din care face parte şi comuna Groşi. UE finanţează închiderea rampelor neconforme prin Consiliile Judeţene. Prin urmare, în 2009, prin hotărâre de Consiliul Local, s-a aprobat trecerea în administrare a rampei de gunoi către CJ Maramureş, care este de fapt titularul proiectului de închidere şi susţine proiectul prin cofinanţare.
Studiile necesare, proiectul de închidere a rampei este al CJ, comuna Groşi nefăcând parte din proiect, deoarece rampa este administrată de CJ. Cu siguranţă, documentaţia pentru închidere şi ecologizare a zonei, studiile şi calculul economic le-au făcut specialişti în domeniu, cu respectarea condiţiilor impuse de finanţator. Prin urmare, toţi cei interesaţi se pot adresa Consiliului Judeţean Maramureş. Noi dorim ca zona să fie ecologizată, să nu fie afectată păşunea comunală şi să nu se mai creeze disconfort pentru populaţia din zonă. Nu ne putem opune sub nicio formă implementării acestui proiect. UE finanţează un sistem integrat de management al deşeurilor condiţionat de un termen – 2017. Nu ne putem permite să ratăm această finanţare. Când va avea comuna Groşi banii necesari să realizeze acest obiectiv?!

Se vor depune deşeuri în rampă în paralel cu închiderea ei

Sorin Gaje aduce acuzaţii şi firmei SC Drusal SA, precum şi directorului general al societăţii, Mihai Apan. Acesta a refuzat să comenteze acuzaţiile de ordin personal, preferând să explice situaţia societăţii: „Primăria Baia Mare, fiind interesată de felul cum poate fi gestionată problema deşeurilor, ne-a convocat la o şedinţă la care am participat reprezentanţi ai Drusal, patronatul şi managementul, compania de consultanţă juridică, Consiliul Judeţean, prin preşedintele Zamfir Ciceu şi managerul de proiect Traian Florea, viceprimarul comunei Groşi, Agenţia pentru Protecţia Mediului prin Alexandru Cosma, Garda de Mediu prin Ioan Ştrempel şi primarul Cătălin Cherecheş. Plângerea noastră privea faptul că CJ nu răspundea la notele noastre prin care solicitam date despre cum vom lucra împreună pe această rampă. În data de 10 august, firma Drusal, reprezentată prin directorul general Mihai Apan şi Călin Stegăroiu, reprezentantul firmei de consultanţă juridică, am avut o întâlnire cu Traian Florea şi ni s-a pus la dispoziţie documentaţia închiderii rampei. În urma studierii documentaţiei, am convenit că ne vom prezenta condiţiile în care am dori să decurgă această colaborare pentru închiderea rampei şi continuarea neîntreruptă a depunerii deşeurilor colectate de Drusal, astfel încât să avem garantată foarte clar condiţia că noi vom putea depune în această rampă, în paralel cu activitatea de închidere a ei, până în momentul când vom avea rampa ecologică de la Fărcaşa operabilă şi cu operator desemnat. În ceea ce priveşte deşeurile istorice de la Seini şi Rohia, avem garanţia, din partea Consiliului Judeţean, că ele nu vor genera umplerea completă a rampei. Vrem să fim siguri că obligaţia noastră legală şi morală faţă de cetăţenii din Baia Mare şi din jumătatea de Vest a judeţului Maramureş va putea fi onorată”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.