Tabăra Internaţională de Artă şi Solidaritate, după 10 ani

0
630

Tabăra Internaţională de Artă şi Solidaritate de la Deseşti, ajunsă la ediţia a XI-a, este în plină desfăşurare. Un prim eveniment, după deschiderea oficială, a avut loc în Baia Mare, la Sala Millennium I (Centrul Vechi), luni după-amiază, când a fost vernisată expoziţia retrospectivă cu o selecţie de lucrări realizate pe parcursul celor 10 ani de când tabăra se desfăşoară în Maramureş (mai întâi la Hoteni, timp de 8 ani, apoi, odată cu strămutarea părintelui organizator, Ioan Ardelean, la Deseşti).

Se educă minţi şi se vindecă suflete

Tabăra are ca scop aducerea împreună a copiilor, atât a celor din comunitate cât şi a câtorva zeci de copii instituţionalizaţi, cu artişti plastici, numărul acestora crescând de la an la an. Se creează, astfel, o relaţie de mentorat, din care ambele părţi au de câştigat, şi prin care, până la urmă, nu doar se educă minţi, ci se şi vindecă suflete.
La vernisajul de la Sala Millennium I au participat, alături de copii şi artişti plastici, reprezentanţi ai organizatorilor: Parohia Ortodoxă Deseşti şi Fundaţia „Hope and Homes for Children”, ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, precum şi ai partenerilor – Uniunea Artiştilor Plastici din România, Consiliului Judeţean Maramureş, Primăriea Baia Mare.
Preotul Ioan Ardelean este sufletul taberei, această mişcare de proporţii care are loc an de an pornind, la început, de la nucleul reprezentat de casa de tip familial unde părintele, alături de soţia Luminiţa, creştea 11 copii, atât biologici, cât şi adoptaţi: „În aceşti 10 ani s-a pornit de la o propunere de a organiza o tabără de artă a studenţilor de la universitatea de Nord. Nu se putea face acest lucru într-o casă a copiilor, dar am putut da naştere acestei formule de mentorat. O parte dintre realizările copiilor şi artiştilor sunt pe simeze, dar, pe lângă acestea, cei mici au avut parte şi de vindecări”, a spus părintele Ardelean, completând: „Cei 10 ani înseamnă un drum parcurs, cu greutăţile dar şi cu împlinirile care se văd acum pe simeze, jertfă, drumul spre Golgota şi înviere. Pentru că, văzând frumuseţea sufletească a copiilor şi a artiştilor care au împletit binele cu frumosul şi l-au aşezat pe simeze, ai această bucurie a luminii pe care învierea ţi-o dă şi e urmarea unui urcuş, a unei jertfe”.

Un dar pentru Baia Mare

Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, s-a alăturat acestui frumos proiect, de data aceasta în calitate de gazdă: „Este pentru mine şi pentru Baia Mare un foarte frumos cadou pe care ni-l oferiţi voi, cei tineri, împreună cu Fundaţia „Hope and Homes for Children”, pentru că de acolo, din Deseşti, aţi venit în locul în care a început Şcoala de pictură de la Baia Mare. Voi aţi început o şcoală în care cei tineri pot să îşi arate talentul, dar şi să preia exemple de la cei consacraţi şi să câştige încredere în ei înşişi. Poate că Baia Mare va putea să sprijine ceea ce voi faceţi an de an, este un lucru legat de proiectul Capitală Culturală Europeană şi asta ţine nu de ceea ce suntem sau am fost, ci de ceea ce vom fi”.
La eveniment a fost prezent şi primarul din Deseşti, Gheorghe Bohotici, care a declarat că proiectul care se desfăşoară de trei ani în localitatea sa este un lucru de admirat şi că, alături de comunitate, îl va sprijini pe părintele Ardelean în demersul său. Despre numeroasele proiecte ale Consiliului Judeţean împreună cu HHC a vorbit Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, iar Laura Ghinea, curatorul expoziţiei,  a apreciat diversitatea expoziţiei: „Avem aici icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane pe pânză, peisaj natural, peisaj rural şi natură statică. Dar în tabăra aceasta este vorba şi despre educaţia prin culoare, prin gestul artistic, pentru că acest lucru se poate realiza şi într-o săptămână de muncă susţinută. Iar faptul că cei mici îşi văd lucrările pe simeze este, pentru ei, încă un exemplu că pot reuşi.

Ştefan Dărăbuş şi pr. Ioan Ardelean
Ştefan Dărăbuş şi pr. Ioan Ardelean

„Toţi cei 50 de copii vor fi oameni ai societăţii de mâine”

Ştefan Dărăbuş, directorul HHC, a fost prezentat de părintele Ardelean ca „prietenul nostru de mai bine de 15 ani”: „Luminiţa Ardelean, alături de părintele Ioan Ardelean au fost sufletul a ceea ce s-a întâmplat în Hoteni vreo 8 ani, apoi la Deseşti, până azi. Anual, vreo 40 de copii, alături de cel puţin tot atâţia artişti plastici se întâlnesc acolo într-un spirit de împărtăşanie în care artiştii îşi spun valorile, gândurile şi secretele copiilor care vor să le afle de la ei. Eu în fiecare an merg acolo şi constat cât de plăcută este atmosfera. Rolul acestei tabere transcende simpla transpunere pe pânză a unor peisaje, în nişte subiecte pe care copiii şi artiştii le discută. Mă bucur că am ajuns la a XI-a ediţie, chit că sunt mirat că au trecut atât de repede 10 ani pe muchie”.
Părintele Virgil Jicărean, consilier social în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a arătat că este un lucru extraordinar ca an de an, în luna august, zeci de artişti şi copii să aştepte cu nerăbdare clipa reîntâlnirii: „Aceşti copii aveau nevoie de un prieten şi de un licăr de speranţă şi iubire. Acum le au, prin dumneavoastră. Toţi cei 50 de copii ne sunt prieteni deja şi vor fi oameni ai societăţii de mâine, iar dacă doar 5 dintre ei vor deveni artişti, va fi foarte bine”.
La eveniment a fost prezent şi PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe, care a afirmat că tabăra de la De­seşti este cea mai importantă dintre cele păstorite de Episcopie. Privind în urmă, a amintit faptul că totul a început cu luarea în ocrotire a copiilor de către familia Ardelean, alături de care au fost aduşi copii instituţionalizaţi şi studenţi de la Universitatea de Nord, în cele din urmă fiind cooptaţi „artişti adevăraţi, care dau valoare Deseştiului”. PS Iustin Sigheteanul a afirmat că acest proiect este „un act de normalitate”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.