Tabăra din Deseşti, la final

0
751

Între 16  şi 23 august, la Deseşti, a avut loc a XI-a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă şi Solidaritate, organizată de Parohia Ortodoxă Deseşti (paroh, pr. Ioan Ardelean) şi Fundaţia „Hope and Homes for Children”, tabără menită să favorizeze relaţiile de mentorat între copii instituţionalizaţi din Maramureş şi artişti plastici din Anglia, Ungaria, Ucrai­na şi România.
Au participat 40 de copii instituţionalizaţi, tot atâţia copii din Deseşti şi artişti plastici-îndrumători, majoritatea absolvenţi ai  Universităţii de Nord Baia Mare. După deschiderea taberei, la biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Deseşti, a fost vernisată (pe 17 august) în Baia Mare expoziţia retrospectivă, cu o selecţie de lucrări realizate pe parcursul celor 10 ani de când tabăra se desfăşoară în Maramureş, în Parohia preotului Ioan Ardelean, co-organizator, iubitor şi educator  de copii (împreună cu soţia sa, Luminiţa, preotul creşte 11 copii, din care 8 sunt înfiaţi).
Tabăra a avut  ca scop aducerea împreună a copiilor din comunitate şi a câtorva zeci de copii instituţionalizaţi, cu artişti plastici. Pe parcursul taberei, au avut loc prezentări teoretice şi ateliere de icoane pe sticlă, icoane pe lemn şi pictură de şevalet. Duminica trecută, la finalul taberei, a fost vernisată, la Sighetu Marmaţiei, marea expozţie de artă plastică a Taberei din Deseşti. Peste o sută de lucrări valoroase ale copiilor sunt expuse în saloanele Casei municipale de cultură, la Palatul cultural, etaj 1 şi la Muzeul Etnografic al Maramureşului din centrul vechi al Sighetului. O parte dintre aceste lucrări sunt realizate de artiştii plastici care au fost în Tabără şi care au donat aceste opere Parohiei Deseşti, spre valorificare. Fondurile obţinute din vânzare vor fi direcţionate spre copiii instituţionalizaţi.
Alături de copii şi artişti plastici, la vernisaj au fost membrii Cenaclului de artă al Centrului cultural Sighet, reprezentanţi ai organizatorilor, ai Protopopiatului Ortodox Sighet, oameni de cultură şi numeroşi deseşteni. Au vorbit: preotul Ioan Ardelean, primarul Gheorghe Bohotici din Deseşti, prof. Andrei Făt, pictorul David Nuoris din Anglia, pr. Ioan Ulici şi prof. Gabi Rosuş de la HHC.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.