Consiliul Judeţean Maramureş a sesizat IPJ Maramureş

0
362

Pentru că nu i s-a permis începerea lucrărilor de închidere a gropii de gunoi de la Satu Nou de Jos

Incendiul violent izbucnit în noaptea de 2 spre 3 septembrie 2015 pe groapa de gunoi de la Satu Nou de Jos ne determină să facem următoarele precizări:
–    În data de 2 septembrie 2015, firmei executante a contractului de „Proiectare şi execuţie pentru închiderea in situ a depozitelor de deşeuri neconforme urbane la Vişeu de Sus, Tepliţa – Sighetu Marmaţiei şi Satu Nou de Jos – Baia Mare, respectiv proiectare şi execuţie pentru trei relocări la Seini, Târgu Lăpuş, Arinieş – Borşa”  din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş” nu i-a fost permis accesul la depozitul de deşeuri neconforme pentru a începe lucrările de închidere. Accesul a fost blocat de lucrătorii firmei de pază angajate de S.C. Drusal S.A.  Din această cauză, firma contractantă a decis stoparea lucrărilor.
–    Nu este prima oară când executantul „Asocierea Bilfinger Baugesellschaft m.b.H, ca lider de asociere, împreună cu Întreprinderea Montaj Instalaţii S.A Baia Mare şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice S.A.” încearcă să demareze lucrările de închidere, în  conformitate cu ordinul de începere nr. 79/12/08.01.2015 şi este împiedicat de reprezentanţii S.C Drusal S.A. În aceeaşi manieră a fost împiedicată în 24 iulie 2015. Astfel, din această cauză, începerea lucrărilor a fost întârziată cu şase săptămâni.
–    Incendiul care s-a declanşat la groapa de gunoi relevă importanţa realizării lucrărilor de închidere şi ecologizare, dar şi pericolul pe care amânarea acestor lucrări îl reprezintă pentru mediu şi pentru locuitorii municipiului Baia Mare şi ai zonelor apropiate.
–    Menţionăm că, întrucât operatorul nu a permis antreprenorului executarea lucrărilor, în conformitate cu autorizaţia de construire emisă în acest scop, operatorul este cel care asigura paza gropii de gunoi de la Satu Nou de Jos în perioada în care s-a declanşat incendiul. În aceste condiţii ne punem întrebarea cine este responsabil pentru această situaţie.
–    În interesul judeţului Maramureş şi al locuitorilor acestuia, Consiliul Judeţean Maramureş a solicitat antreprenorului să înceapă lucrările, fiind respectate toate procedurile legale. Totodată, a solicitat antreprenorului să colaboreze cu operatorul pentru a evita apariţia oricăror accidente.
–    Consiliul Judeţean Maramureş a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş  asupra faptului că firma de pază a împiedicat accesul antreprenorului pe amplasament, punându-l în imposibilitatea executării obligaţiilor contractuale.

Biroul de presă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.