Salvarea satului maramureşean, văzută în mod diferit de autorităţi

0
920

Sfârşitul de săptămână care tocmai a trecut a însemnat celebrarea celei de-a 12-a ediţii a Sărbă­torilor comunei la Copalnic Mănăştur, cu evenimente culturale, sportive,  de divertisment şi religioase. Printre evenimentele zilei de sâmbătă s-a numărat şi lansarea revistei „Vatra chioreană”, ajunsă la numărul 9, prilej cu care a avut loc o discuţie despre salvarea satului maramureşean, atât cât se mai poate salva.

Tinerii îşi doresc această sărbătoare

Ziua de sâmbătă a început cu un campionat de fotbal (Cupa satelor) şi a continat cu un Semimaraton. A urmat un miting aviatic, lansarea revistei „Vatra chioreană” şi a cărţii „Arc peste timp”, de Alexandru Subţirelu, acordarea diplomelor pentru participanţii la proiectul Fotografie şi Patrimoniu Cultural, al Asociaţiei A.R.I.P.I., un con­cert al Şcolii „Recreart”, un spectacol de fachirism şi un concert rock susţinut de Florin Ştefan şi prietenii săi. „Duminică se dau mai multe premii copiilor cu rezultate deosebite, care au participat la olimpiade şi diferite concursuri, celor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, tinerilor de 18 ani. Va fi şi un Te Deum, ca să ne ajute Dumnezeu în următorul an. Apoi folclor, tinere talente locale, ansamblurile din vecini, Ansamblul „Transilvania” şi seara se va încheia cu foc de artificii. Cei mai importanţi pentru noi sunt tinerii şi tinerii spun că doresc să organizăm această sărbătoare. Şi oamenii maturi doresc, dar tinerii sunt prima opţiune pentru noi. Nu este uşor, dar dacă doreşti să faci ceva, faci. După multă muncă merge şi puţină distracţie, că oamenii trebuie să socializeze, să se întâlnească, asta e cel mai important, să îşi spună durerile şi lucrurile bune”, a arătat primarul Vasile Mihalca, precizând că bugetul întregului eveniment din acest an a fost de circa 20.000 lei.

Emil Hecico şi Ana Hecico au câştigat semimaratonul

În ceea ce priveşte Semimaratonul, acesta s-a aflat la prima ediţie şi s-a desfăşurat  pe un traseu de 21,097 km, între Copalnic Mănăştur, Preluca Nouă, Preluca Veche şi Măgureni. „Avem oameni pasionaţi în comună, familia Bob şi ginerele lor Alex, şi au venit aproape 40 de concurenţi, într-o zonă despre care au spus că este foarte frumoasă. Vreau să organizez în fiecare an acest semimaraton”, a precizat Vasile Mihalca. Iată rezultatele: Podium masculin –  1. Emil Hecico (1:36:16); 2. Nicolae Buceanu (1:39:55); 3. Mihai Ungur (1:41:06); Podim feminin – 1. Ana Hecico (1:56:41); 2. Monica Pavelea (2:18:38);  3. Ana Dărăban (2:24:41).

O revistă de ţinută

Revista „Vatra chioreană” a ajuns la numărul 9 şi a impresionat de fiecare dată prin calitatea materialelor şi prin aspectul fără cusur. Director fondator este prozatorul şi publicistul Vasile Dragomir, iar susţinerea financiară vine din partea Consiliului Judeţean Maramureş. Nu­mărul curent are circa 100 de pagini şi păstrează structura deja încetăţenită: eseu, filosofie, poezie, pro­ză şi monografii, rubrici la care de data aceasta se adaugă câteva file dedicate proiectului „Fotografie şi patrimoniu cultural”, a cărui primă ediţie a avut loc în această vară la Copalnic Mănăştur. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia A.R.I.P.I. (preşedintă, Laura Mihalca) şi condus de fotograful Emanuel Luca, iar invitat a fost Ioan Teglaş. Au participat tineri din comună, care au avut ocazia de a învăţa câteva dintre tainele artei fotografice şi de a cunoaşte monumentele istorice din zonă. În cadrul evenimentului de sâmbătă, participanţii au primit câte o diplomă.

vatra_chioreana (4)Modele frumoase pentru cei care îşi construiesc case

Lansarea revistei a reunit, la Căminul Cultural, săteni, dar şi autorităţi: prefectul Anton Rohian, senatorul Liviu Titus Paşca, primarul Vasile Mihalca, la care s-au adăugat Vasile Dragomir, preotul Florin Oros, politicianul şi eseistul Vasile Tivadar. A fost un prilej de discuţii, uneori în contradictoriu, pe tema salvării a ceea ce se mai poate salva din satul tra­di­ţional maramureşean. Prefectul Anton Rohian a vorbit despre proiectul pe care l-a iniţiat, intitulat „Salvarea satului maramureşean”. „Ştiam că se vând case bătrâneşti, dar nu credeam că e aşa o demolare. Ştiu două case peste Deal pe care, pentru 10.000 de lei, le încarcă în maşini şi le trimit peste hotare. Ceea ce se întâmplă cu zona noastră este îngrijorător. În Săptămâna Alfel, împreună cu 7.000 de copii am identificat tot ce este patrimoniu cultural în 70% din Maramureş şi am aflat că ar trebui să stăm cu puşca la umăr pentru a ne apăra valorile. Dacă în Austria, Elveţia, Franţa, Belgia se poate, trebuie să se poată şi aici, la noi. Din toamnă vom instala în toate comunele panouri cu modele de case care păstrează, la exterior, tradiţia maramureşeană, de unde cei care construiesc să se inspire şi să nu mai aducă modele din Spania.”

Un muzeu al satului la Copalnic Mănăştur

Vasile Dragomir a dezvăluit faptul că pune la cale, împreună cu primarul din Mănăştur, un proiect de construcţie în comună a unui muzeu funcţional al satului, unde să fie cazaţi turişti. Muzeul va cuprinde replici ale unor case tra­di­ţionale, dar şi o biserică, o moară, o vâltoare, o horincie,o potcovărie, un făgădău. Dragomir le-a spus localnicilor ca, în cazul în care deţin obiecte vechi (ţesături, ceramică etc.), să nu le arunce, căci vor fi foarte potrivite în noul muzeu. Prefectul, însă, nu s-a declarat de acord cu această iniţiativă, precizând că el preferă să menţină casele vechi vii, nu să le “urce pe un vârf de deal”. “Casele astea trebuie să fie vii şi cu oameni. Când casele astea nu vor mai fi la Preluca, ci la Copalnic Mănăştur, vom avea o problemă”, a spus prefectul.  De acord cu proiectul unui Muzeu al Ţării Chioarului s-a declarat etnologul Pamfil Bilţiu, care a precizat că a avut şi el două încercări de a înfiinţa un astfel de muzeu, dar care au eşuat. Bilţiu s-a arătat dispus să contribuie la această iniţiativă.

Cenaclu de poezie pentru elevi

În altă ordine de idei, Vasile Dragomir a încercat să convingă autorităţile că revista „Vatra chioreană” merită să aibă o apariţie trimestrială, chiar dacă asta ar însemna ca toţi primarii din Chioar să contribuie cu o sumă. Urgentă ar fi, spunea Dragomir, înregistrarea poveştilor oamenilor în vârstă din satele din zonă, şi publicarea lor. Un alt proiect al directorului revistei este publicarea versurilor scrise de copiii din comună. „În Mănăştur sunt vreo 10 elevi care scriu poezie. Voi face un cenaclu de poezie pentru elevii din zonă şi voi invita scriitori din Baia Mare. Vor citi versuri atât ei, cât şi copiii”, a spus Vasile Dragomir. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie susţinut de Ioana Ileana Şteţco, Adela Naghiu, Pamfil Bilţiu, precum şi cu alte luări de cuvânt. De asemenea, a fost lansată cartea „Arc peste timp” a mănăştureanului Alexandru Subţirelu, despre care a vorbit, alături de autor, şi Rodica Sofonea. Cel de-al treilea vo­lum al lui Alexandru Subţirelu este dedicat memoriei mamei sale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.