Cîini ucigaşi în Vălenii Şomcutei!

0
1294

Ioan Buhai (în vîrstă de 63 de ani) se ocupă cu agricultura de cînd se ştie. Pensionat de la fosta Staţiune de Mecanizare a Agriculturii din Şomcuta Mare, Ioan Buhai are în bătătura din Vălenii Şomcutei 37 de vite, din care 20 de vaci cu lapte, producţia valorificînd-o la lăptăria din Boiu Mare, şi lucrează 40 de hectare de teren. Feciorii săi se ocupă unul cu oieritul, are 800 de oi-mame, iar celălalt cu creşterea porcilor, gîştelor şi raţelor. Au în gospodăria comună două camere frigorifice şi o afumătorie.
Ioan Buhai a însămînţat 10 hectare de teren cu porumb, pe trei parcele din zona numită Voluntari, la hotarul cu satul Iadăra. Fiindcă mai dau iama şi mistreţii, care-i strică recolta, agricultorul a dus cîini la porumbişti. „Pe Tarzan, un ciobănesc caucazian de un an şi jumătate, l-am legat pe o sîrmă de 100 de metri, lîngă un lan de mălai de două hectare. La postatele mai mari, am cîte trei cîini şi chiar şi un paznic. Noaptea, facem foc cu anvelope uzate, ca să speriem sălbăticiunile. Ieri (luni, 7 septembrie, n.n.), cînd am mers să duc mîncare la cîini, am văzut că Tarzan nu mai vine spre mine. L-am găsit mort, sfîrtecat. Mi-am dat seama că n-au fost mistreţii de vină. La început m-am certat cu Viorel, care păstoreşte în apropiere o turmă de oi, crezînd că de vină sînt cîinii lui. Dar o fată, care îngrijeşte de vaci, mi-a spus că au fost doi cîini veniţi din sat, care i-au atacat şi pe cîinii ei. Pe unul dintre cîini l-a lovit cu bîta, l-am găsit eu într-o văgăună, era rănit, avea botul plin cu sînge. Am reuşit să-l imobilizez cu o sfoară şi l-am dus la noi la fermă. Cu ajutorul veterinarului, care a verificat cipul, am aflat că e vorba de cîinele unui consătean, Tohătan. Acesta are doi cîini de talie mijlocie, dar tare agresivi. M-a sunat Tohătan şi m-a rugat să nu alertez autorităţile, zicea că cei doi cîini ai săi au fugit din curte, pe sub un gard. M-a deranjat însă că, fără ştirea mea, s-a dus la mine în fermă, a intrat cu forţa şi şi-a recuperat animalul. Îl voi reclama la poliţie, pentru că aceşti cîini sînt un pericol şi pentru oameni. Nepoţelul meu, care are 12 ani, merge uneori să-i ducă mîncare lui Tarzan. Dacă dădeau cîinii peste el şi îl omorau?!”, se arată îngrijorat Ioan Buhai.
Ciobanul Viorel ne-a spus că i-a văzut şi el pe cei doi cîini, o coteau spre porumbiştea lui Ioan Buhai, dar n-a auzit lupta. Ioan Buhai ne-a mai spus că, în aceeaşi zi, un alt cîine de pază de la o altă tarla, a altui gospodar, a fost găsit mort şi sfîrtecat şi că bănuieşte că este vorba despre aceiaşi făptaşi care i-au făcut seama şi lui Tarzan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.