Douăzeci de şcoli fără autorizaţie sanitară

0
556

La Prefectura Maramureş, a avut loc o şedinţă de lucru cu tema “Siguranţa în şcoli”. La întâlnire au participat Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş; Angela Filip, şef al serviciului Afaceri Europene, Dezvoltare Economică şi Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate din cadrul Instituţiei Prefectului; Ionel Todoran, comisar-şef de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş; lt. col. Gheorghe Crişan, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş; lt. col. Ioan Mureşan, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureş; prof. Delia Ardelean, inspector şcolar general adjunct şi inspector responsabil cu investiţiile; Kramarik Elisabeta, consilier tehnic-administrativ-investiţii în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.
Au fost puse în discuţie subiecte cu privire la începerea anului şcolar 2015-2016 şi măsurile ce trebuie luate, dar şi unele probleme cu care se confruntă câteva unităţi de învăţământ din judeţ. “Toate unităţile de învăţământ din judeţul Maramureş vor fi deschise luni, 14 septembrie. Manualele sunt distribuite în proporţie de 80%, restul de 20% reprezentând manuale vechi care vor fi reutilizate, astfel că elevii din clasele I şi până la clasele a X-a au asigurate manualele. De asemenea, până luni, toate posturile vacante de învăţători şi profesori vor fi ocupate, urmând ca toate clasele să aibă cadre didactice”, a declarat prof. Delia Ardelean, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş au prezentat problemele care există la nivel de judeţ. Dintr-un număr de 168 de şcoli cu personalitate juridică, 145 au până în prezent autorizaţie sanitară, 20 nu au autorizaţie şi trei sunt în curs de autorizare. În localităţile Bicaz şi Cupşeni, lucrările la alimentarea cu apă încă nu sunt finalizate, până atunci găsindu-se o soluţie provizorie. O problemă gravă o reprezintă şcoala din Băiuţ. “Este o clădire veche, unde învaţă un număr de 200 de elevi, aceasta fiind supraaglomerată. Există un proiect pe partea de extindere şi reabilitare, însă nu a fost dus la bun sfârşit. Situaţia este gravă din punctul de vedere al şarpantei, mai ales că urmează perioada de iarnă”, a declarat Kramarik Elisabeta, inspector responsabil cu investiţiile din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. O altă problemă o reprezintă şi şcoala din Ţicău, frecventată de peste 200 de elevi de etnie romă, unde lucrările de reabilitare au început, însă nu s-au finalizat. În aceeaşi situaţie, sunt şi alte şcoli.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş vor asigura desfăşurarea în bune condiţii a începerii noului an şcolar, fiind prezenţi în prima săptămână cu forţe sporite, potrivit Planului teritorial comun de acţiune. (Ioan NEGRU)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.