Perioadă încărcată pentru Ansamblul „Transilvania”

0
950

Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, prin vocea directorului Iuliana Dăncuş,  şi-a prezentat principalele activităţi din perioada imediat următoare, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul instituţiei, vineri, 11 septembrie.

Se caută tineri

Ansamblul „Transilvania” a organizat în ultimul an cursuri de dans tradiţional românesc, cu foarte mulţi cursanţi. Din cadrul acestora s-a format o echipă de tineri care anul acesta au participat la Festivalul Internaţional de Folclor „Floarea soarelui” din Lituania. Ansamblul de tineret s-a întors de acolo cu trei premii. Vineri a fost finalul cursului lor, astfel că au fost premiaţi, oferindu-li-se diplome şi o bursă. Parte dintre ei vor fi cooptaţi în cadrul Ansamblului „Transilvania”. Ansamblul redeschide cursurile şcolii de dans tradiţional românesc, atât pentru copii, de la vârsta de 4 ani, cât şi pentru adolescenţi, dar şi cursurile pentru cei mai înaintaţi în vârstă care doresc să înveţe dansul tradiţional românesc. De asemenea, se deschid şi cursurile şcolii de muzică populară, care vor fi coordonate de dirijorul Eduard Albina. Se pot înscrie tineri care ştiu să cânte la un instrument tradiţional, în final urmărindu-se formarea unei echipe de tineret pe lângă Ansamblul „Transilvania”.

În Polonia, în Maramureş şi în ţară

Luna aceasta, la începutul stagiunii, la invitaţia unei firme din România, ansamblul va participa la un eveniment aniversar în Polonia, la Varşovia. Duminică, 13 septembrie, membrii Ansamblului „Transilvania” se vor întâlni cu iubitorii de folclor din zona Codrului, la renumitul Festival al Cepelor de la Asuaj. „Participarea noastră la acest festival are o tradiţie foarte veche, suntem chiar de la prima ediţie şi mergem întotdeauna cu drag acolo”, a mărturisit Iuliana Dăncuş. Ansamblul va putea fi, de asemenea, întâlnit în Baia Mare, la Festivalul Castanelor, în ziua de duminică, alături de invitaţi de marcă. „La Festivalul Castanelor i-am invitat pe tinerii pe care deja putem să-i numim chiar soliştii noştri, dar care au fost şi laureaţi ai Festivalului Naţional de Folclor „Ion Petreuş”, pentru a-i promova şi a arăta publicului valorile pe care le avem noi aici”, a mai spus Iuliana Dăncuş. În luna octombrie, Ansamblul băimărean este invitat la Festivalul de Folclor „Tradiţii la Români” de la Timişoara, organizat de Ansamblul „Banatul”, un festival pentru ansambluri profesioniste, fără caracter competitiv. De asemenea, băimărenii vor merge la Sibiu, la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”.

Se fac înscrieri pentru festivalul de romanţe

S-a deschis sesiunea de înscrieri la Festivalul-concurs de romanţe din anul acesta, care va avea loc în luna noiembrie, eveniment organizat de Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”. „Dorim să promovăm romanţa pentru că este un gen muzical specific românilor, uşor de primit din partea publicului, dar greu de interpretat şi orchestrat. Sunt multe romanţe care au versuri ale poeţilor noştri, versuri foarte frumoase, şi astfel facem şi o formă de educare a publicului, dar şi a tinerilor care se îndreaptă spre acest gen muzical”, a precizat Iuliana Dăncuş. Festivalul se găseşte la a V-a ediţie. Premiile se anunţă a fi substanţiale. În anii trecuţi, concurenţii şi laureaţii au fost din toată ţara.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.