La Biblioteca judeţeană – Festivalul Povestirilor Digitale

0
471

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare şi Fundaţia Progress Bistriţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, au organizat joi după-amiază, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, Festivalul Povestirilor Digitale. Evenimentul a fost menit să celebreze povestitorii digitali participanţi la cursul DigiTales, organizat de Biblioteca judeţeană în perioada 2012-2014, trainer fiind Corina Şandor-Martin.
„Biblioteca a organizat un curs de povestiri digitale în 2013-2014. Toate poveştile care au fost realizate în timpul cursului au intrat în acest festival. Desigur, a avut loc o preselecţie, pentru că altfel am fi stat aici să le vedem până seara târziu. Am selectat 28 de filme, câte 7 pentru fiecare dintre cele 4 categorii: Monografii şi călătorii, Materiale didactice şi biografii, Activităţi cu copii şi Eseu-poveste. Toţi participanţii, 46 la număr, sunt cadre didactice, educatoare şi învăţătoare. Eu i-am învăţat să facă filmuleţe, povestiri digitale ilustrate. Cei mai mulţi participanţi şi-au făcut materiale didactice. Unii le-au folosit pentru copii, la şcoală, alţii pentru examenele de grad didactic”, a explicat trainerul Corina Şandor Martin, al cărei motto atunci când a pornit pe acest drum a fost un citat din scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici: „Fiecare persoană are o poveste senzaţională ascunsă printre lucruri obişnuite”. Cele două proiecte în cadrul cărora s-au creat filmuleţe, DigiTales şi Silver Story, au fost finanţate de IREX, respectiv de Fundaţia Progress, aceasta din urmă finanţând şi festivalul. Ovidiu Ana, director formare în cadrul fundaţiei, explică: „Cel mai important este ce se întâmplă cu aceste povestiri şi rolul povestirilor în viaţa comunităţii. O povestire  digitală are rolul de a păstra identitatea culturală locală. Noi ne arătăm lumii prin ceea ce povestim, iar ceea ce rămâne în urma noastră sunt povestirile despre noi şi despre ceea ce s-a întâmplat. Proiectul este o urmare a parteneriatului pe care noi îl avem cu bibliotecile publice. Unul dintre meritele acestui proiect este faptul că oameni care nu au mai utilizat calculatorul îl folosesc pentru prima oară şi creează acest gen de povestiri digitale”.
Festivalul s-a dorit a fi o celebrare a povestitorilor digitali, un prilej al cursanţilor de a arăta ceea ce au muncit familiilor, prietenilor şi colegilor lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.