Cinematograful Minerul a prins din nou viaţă

0
688

Festivalul Castanelor a debutat cu şedinţa festivă a Consiliului Local

Festivalul Castanelor a debutat luni, 21 septembrie, cu şedinţa festivă a Consiliului Local organizată într-un spaţiu inedit: cinematograful Minerul. Clădirea prinde astfel viaţă, după ani de zile în care a stat închisă, urmând ca pe perioada festivalului băimărenii să poată participa la evenimente cultural – artistice care se vor desfăşura aici, având posibilitatea de a revedea arhitectura unică, afectată de trecerea anilor, înainte ca aceasta să fie reabilitată. Pe lângă reprezentanţii administraţiei publice locale, în frunte cu primarul Cătălin Cherecheş, la şedinţa festivă au luat parte şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, prefectul Anton Rohian şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş Emil Marinescu. Printre cei care şi-au adus aminte cu plăcere de această clădire şi însemnătatea ei în viaţa comunităţii, a fost şi directorul Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu, consilierul local Teodor Ardelean.
Fostul cinematograf Minerul a fost preluat recent în patrimoniul municipiului Baia Mare, însă primarul Cătălin Cherecheş face demersuri pentru ca administraţia publică locală să preia întregul imobil. Băimărenii vor avea ocazia să revadă interiorul fostului cinematograf Minerul, în incintă urmând să aibă loc o serie de expoziţii, spectacole şi concerte în perioada Festivalului Castanelor.

foto principal pag 3 copyCătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
“Am dorit foarte mult să facem împreună acest pas important spre comunitate şi spre istoria oraşului nostru. Un pas care înseamnă recuperare, evoluţie, un pas într-o sărbătoare importantă a oraşului, Festivalul Castanelor. Este şi un pas spre fiecare dintre noi şi spre ceea ce suntem noi ca şi băimăreni. Am vrut ca această şedinţă festivă a Consiliului Local să ne găsească împreună în acest spaţiu cu o conotaţie specială pentru oraşul nostru, un spaţiu pe care l-am recuperat pentru comunitatea băimăreană, un spaţiu cu o rezonanţă puternică din punct de vedere cultural, dar şi din punct de vedere identitar, un spaţiu care arată că începem să ne revenim. Un  spaţiu care, deschizându-şi porţile aşa cum e el astăzi, arată că încet-încet revenim acasă”.

Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş: “O să încep cu parafrazarea primarului Cătălin Cherecheş. De ce să nu ne iubim? De ce să nu avem încredere când lucrurile pe care le descoperim ar trebui să ne unească, nu să provoace ura între noi. Astăzi, venind aici, mă gândeam că această clădire creează poate cea mai mare bucurie băimărenilor”.
Emil Marinescu, vicepreşedinte CJ Maramureş: “Sunt deosebit de onorat că sunt prezent la şedinţa dumneavoastră festivă, poate prima a unui Consiliu Local, în această clădire. Vreau să va mulţumesc în numele echipei de la conducerea Consiliului Judeţean şi vreau să va felicit pentru ceea ce faceţi pentru acest oraş şi acest judeţ. Nu există comunitate în care nu există cârcotaşi şi ar fi bine, poate, altfel. Dar eu vă spun că ceea ce dumneavoastră faceţi în aceste zile, ceea ce s-a întâmplat în zilele precedente înseamnă un pas mare în a ridica municipiul Baia Mare”.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene: “Ce multă bucurie trebuie să fie acum prin ceruri pentru că eu cred în această transcendenţă, că spiritele de undeva ne privesc şi că în sfârşit nişte oameni pot zice «Iată! Şi-au adus aminte şi de noi». De noi ar însemna toţi cei care în vremurile acelea pe care nu le caracterizez cu niciun fel de epitet sau comparaţie ci le iterez şi reiterez, Imperiul Austro-Ungar”.
Istvan Ludescher, viceprimar Baia Mare: “Cred că este greu să mai adaug ceva esenţial, ceva substanţă pentru a preamări acest eveniment pe care îl trăim astăzi, eveniment de reparaţie morală făcută municipiului Baia Mare, comunităţii băimărenilor prin restituirea dreptului de proprietate asupra acestui edificiu. Reparare morală zic eu pentru că această clădire practic a fost răpită comunităţii fără consimţământul aleşilor locali de atunci”.
Cinematograful Minerul este locul unde vor avea loc o serie de evenimente culturale la această ediţie a Festivalului Castanelor, printre care şi lansarea filmului “Baia Mare, oraşul aurului”, care are loc în această seară de la ora 20.00. Programul festivalului îl găsiţi pe site-ul municipiului: www.baiamare.ro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.