“Generaţii”, o expoziţie foto de mare ţinută

1
800

Joi seară, în clădirea M3 a Centrului de Afaceri Millennium (Baia Mare, Piaţa Libertăţii), a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema „Generaţii”, curatoriată de Vlad Tăuşance şi în cadrul căreia expun Mihai Grigorescu, Laszlo-Tibor Olah, Hajdu Tamas şi Vasile Dorolţi. Expoziţia este de mare ţinută şi face parte din manifestările prilejuite de candidatura Băii Mari la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.
De altfel, spaţiul ales este chiar sediul Fundaţiei Baia Mare 2021, o clădire care va fi dedicată de acum înainte artelor şi culturii. La vernisaj au luat parte, alături de artişti, Vlad Tăuşance şi un numeros public, şi primarul Cătălin Cherecheş. „Propunerea a venit din partea domnului Vlad Tăuşance, care se ocupă de campania aceasta a Băii Mari de a deveni Capitală Culturală în 2021 şi în cadrul acestor manifestări ne-a propus să adunăm un grup şi să facem această expoziţie pe tema aleasă de el – «Generaţii». Fiecare din arhiva lui a căutat să expună lucrări care să reprezinte această idee”, a arătat Mihai Grigorescu. Acesta expune o serie de ferestre foarte pitoreşti, picturale: „E un album destul de cunoscut în spaţiul virtual, care aşa se şi numeşte – Windows 2010 Home Edition, oarecum ironic. Şi ferestrele se pot integra în această temă pentru că şi ele de-a lungul timpului au evoluat, sunt generaţii de ferestre, nu neapărat la oameni se poate aplica această idee. Clădirile evoluează, străzile, casele… La tema aceasta cu ferestrele eu lucrez mai bine de 10 ani şi am adunat în drumurile mele strict prin Maramureş o colecţie de sute de ferestre care în timp, spre surprinderea mea, am constatat că dispar de la un an la altul. Odată cu casele, odată cu bătrânii care le locuiesc. M-am gândit că ar fi interesant să rămână undeva, poate într-un  album tipărit, sau în spaţiul virtual, sau prin printuri, cum e cazul aici. Sunt spectaculoase, mie-mi place foarte mult culoarea. Lumea mă ştie pentru asta”.
Hajdu Tamas expune fotografii cu o oarecare doză de umor: „Tema m-a pus puţin în dificultate. Şi nu m-am gândit să fie o serie, toate sunt single. Aici, în Baia Mare, nu au mai fost expuse. Ceea ce mă atrage sunt situaţiile absurde şi, puţin, umorul negru sau mai acid. În Baia Mare trebuie să ai ochii larg deschişi: sunt peste tot momentele acestea”, a mărturisit tânărul. Medic veterinar de meserie, el face parte dintr-un grup de fotografi băimăreni valoroşi: „Noi suntem prieteni de foarte mult timp, mai lipseşte din gaşcă Silviu Gheţie. Am şi ieşit de multe ori împreună la fotografiat: eu cu Olah Tibor ieşim în fiecare week-end, Vasile Dorolţi cu Mihai Grigorescu ies împreună; ei sunt mai pe partea rurală, noi suntem mai urbani, cum zic ei, «de asfalt». Şi mai e Silviu, care e tata tuturor. Noi avem împreună şi Şcoala 9 de fotografie, mai puţin Mihai Grigorescu”.
Primarul Cherecheş a declarat că activităţile cuprinse în programul dedicat candidaturii Băii Mari pentru titlul de Capitală Culturală Europeană nu sunt finanţate din banii comunităţii.
Expoziţia rămâne deschisă o lună.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.