S-a redeschis Muzeul de Etnografie din Sighet

0
710

După 3 săptămâni de reparaţii, Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei a redeschis Secţia de Etnografie, str. Bogdan Vodă, nr. 1.
Au fost  renovate tavanele de la etaj şi acoperişul impozantei clădiri de patrimoniu. S-au efectuat lucrări de reparaţii şi conservare în spaţiile expoziţionale. La parter s-au făcut igienizări şi refăcut sobele de teracotă. Mai multe detalii am aflat de la directorul Muzeului Maramureşului, prof. Gheorghe Todinca: ”Reduta, cum era  numită clădirea aceasta centrală a fost de-a lungul timpului cazinou militar, cinematograf, ateneu popular. Este una dintre cele mai frumoase şi emblematice clădiri din oraş. De la mijlocul secolului XIX, când a fost construit, în acest edificiu au avut loc evenimente istorice importante. Aici a fost cazinoul Regimentului 8 Infanterie. În perioada interbelică, acest local  a găzduit cercul militar al Batalioanelor  9 şi 10 Vânători de munte, de care este legat numele ge­neralului  Mociulski. După al Doilea Război Mondial, aici a fost  ateneu popular şi bibliotecă.
În sala de cinematograf,  la 28 ianuarie 1945, Consiliul poporului condus de Ivan Odoviciuc a votat unirea Maramureşului cu Ucrai­na sovietică! În iunie 1946, de la balconul clădirii, Lucreţiu Pătrăşcanu spunea: România sau va trăi ca ţară democratică, sau nu va trăi! Pentru asta, noi suntem în stare să ne dăm viaţa! În curând, clădirea va intra într-un proces amplu de reabilitare pentru a reda o nouă dimensiune cinematografului, care a funcţionat vreo 60 de ani  în partea din faţă a edificiului, dar şi pentru amenajarea unei săli multifuncţionale. În spaţiul administrat de noi, la parter, va fi vernisată expoziţia Maramureşul împotriva Diktatului de la Viena: 1940-1944. În acest spaţiu reamenajat, vor fi deschise şi alte expoziţii, vor avea loc lansări de cărţi şi alte evenimente culturale sau manifestări publice. În acest loc, prima expoziţie de etnografie a fost deschisă în martie 1957. În forma actuală, organizată după o tematică bine stabilită cu concursul etnografului Mi­hai Dăncuş, Uniunii Arhitecţilor şi Institutului de Proiectări Bucureşti, Muzeul Etnografic fiinţează de 43 de ani. Cu excepţia zilelor de luni, Muzeul poate fi vizitat zilnic, de marţi până duminică inclusiv, între orele 10 şi 18. Preţul biletului este de 2 lei pentru copii, pensionari şi studenţi şi de 4 lei pentru adulţi. În cadrul Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, turiştii pot vizita şi celelalte secţii:   Muzeul Satului (Dobăieş), Secţiile Istorie şi  Ştiinţele Naturii (Piaţa Libertăţii nr.15), casele Muzeu al Civilizaţiei Evreieşti din Maramureş ”Elie Viesel”, Casa ”Muzeu Academician Ioan Mihaliy de Apşa”, casa ”Ilie Lazăr” (Giuleşti), Casa ”Ioan Stan Pătraş” (Săpânţa,  casa ”Vasile Kazar” (Vadu Izei,  casa ”Dunca Pâţu ”(Ieud), casa ”Deac- Moşu” din comuna Bogdan Vodă.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.