Angroul din Baia Mare are dever intens

0
3179

Piaţa agroalimentară angro “Obor” din Baia Mare a fost dată recent în funcţiune, pe strada Mihai Eminescu. Pe suprafaţa de 1,25 ha, cu suma de un milion de euro, a fost construită de nou această piaţă publică în care vînd legume şi fructe circa 70 de producători agricoli persoane fizice din zonă (Dăneşti, Lucăceşti, Mireşu Mare), ei îşi comercializează direct propria recoltă, pe baza atestatului de producător şi a carnetului zilnic de comercializare, dar şi 50 de intermediari, persoane juridice care aduc marfă din import (Polonia, Grecia, Ungaria etc.) şi o vînd cu bon fiscal sau factură – cel puţin aşa ar trebui să fie, însă nu am văzut nici o casă de marcat!
Conform legii, locurile din pieţele agroalimentare sînt închiriate 60% pentru societăţile comerciale intermediare (e prea mult) şi 40% pentru producătorii agricoli (e prea puţin, mai ales în sezonul de recoltare). Acest fapt îi nemulţumeşte pe producătorii agricoli. În luna septembrie este vîrful de toamnă şi se culeg vinetele şi gogoşarii, apoi vine varza, în această perioadă este “bătaie” pentru locurile din piaţa angro, aşa că unii producători agricoli rămîn cu camioanele pline de legume în afara pieţei. Ieri, patru legumicultori din Halmeu şi unul din Teleorman ne-au spus că n-au primit loc în piaţa de angro, ci doar în piaţa en detail, unde în cele din urmă au închiriat cîte o masă. Dar ei nu vînd legumele la kilogram, ci cu sacul. Au fost obligaţi să îşi care cu spatele tonele de marfă de la camioanele parcate în afara pieţei, pînă la taraba de beton din piaţă – muncă de salahor. Tudorel Drăgan din judeţul Teleorman a adus la vînzare ardei, vinete şi lubeniţă, a parcat camionul în afara pieţei şi transportă marfa pe umăr, pînă la masa închiriată cu 10 lei/zi. Locul pentru camion costă 30-40 lei/zi – dar merită, decît să porţi atîta greutate, ne spune omul.
Am aflat de la administraţia pieţei “Obor” (obor înseamnă tîrg de animale; prin extensie, loc îngrădit) că problema pusă de legumicultori este reală, cererea de locuri în angro este în această perioadă mai mare decît capacitatea pieţei. Există angrouri de legume şi fructe doar în Cluj şi Oradea, deci vin foarte mulţi clienţi la “grosul” de pe strada Eminescu din municipiul Baia Mare (pe locul fostului tîrg de animale, care a fost desfiinţat). De pe la ora 2 după miezul-nopţii, la cumpărături sub lumina neoanelor puternice sosesc administratorii restaurantelor, cantinelor, pensiunilor, aprozarelor şi magazinelor alimentare din Baia Mare, din tot judeţul Maramureş, dar şi din judeţele vecine, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare şi Sălaj. Piaţa se închide la ora 16 după-amiaza (producătorii ar dori ca în se­zon orarul să fie prelungit pînă la ora 18). Ieri, preţurile erau următoarele. Gogoşari 2,50-3 lei/kg. Vinete 1-1,20 lei/kg. Varză 1-1,20 lei/kg. Cartofi 0,90 lei/kg. Castraveţi 1,50-2 lei/kg. Ardei 2 lei/kg. Ardei Kapia 2 lei/kg. Fasole verde păstăi 5-7 lei/kg. Roşii 1,80-2 lei/kg, dar preţul scade pînă la 1 leu/kg, pentru roşiile de bulion. Ceapă uscată 1,30 lei/kg. Gulie 1 leu/bu­cată. Conopidă 2,50-3 lei/kg (de import). Ţelină de import 3 lei/kg. Usturoi 7 lei/kg, de import. Usturoi, de la producători locali, 10 lei/kg. Lubeniţă 1,50 lei/kg. Porumb ştiulete dulce, din Ungaria, 0,80 lei/bucată. Panseluţe – 1,30 lei/bucată, fermierul are acasă 600 de bucăţi, telefon 0751-058546. Intermediarii aduc marfă din alte ţări: morcovi, ţelină, usturoi, fructe exotice, struguri din Republica Moldova, practic asigură piaţa cu legume şi fructe în tot timpul anului, la concurenţă cu producătorii agricoli locali, care vînd legume şi fructe pe piaţă doar 6 luni de an, din luna mai pînă în luna octombrie.
Piaţa OBOR este curată, am găsit trei lucrători de la Serviciul Public Ambient Urban, cu mături şi făraşe făceau curat. În fiecare noapte, piaţa este spălată cu apă sub presiune. Este o investiţie reuşită a Primăriei Baia Mare, bună pentru toată zona. (Producătorii cer ca piaţa angro să fie extinsă şi în zona de en detail, acoperită, unde cele 173 de mese sînt goale. Aceasta este şi intenţia administratorilor pieţei Obor.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.