România, în primul val de ţări europene în care persoanele cu diabet vor avea acces la insulina bazală de ultimă generaţie

0
619

• Aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet nu-şi ating ţinta de control al glicemiei

• Insulina de ultimă generaţie Toujeo va fi compensată integral în România

Compania Sanofi, lider pe piaţa de diabet din România, anunţă lansarea Toujeo, insulina bazală de ultimă generaţie, indicată pentru tratamentul adulţilor cu diabet zaharat de tip 1 şi 2. Noul produs a demonstrat un control glicemic stabil şi prelungit, cu o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeaşi persoană, pe parcursul zilei, în comparaţie cu insulina glargin disponibilă până în acest moment.
România, ţara în care Nicolae Paulescu a descoperit insulina, este în primul val de ţări europene în care persoanele cu diabet vor avea acces la insulina bazală de ultimă generaţie. Conform CNAS, aproximativ 700.000 de români suferă de diabet zaharat. În Maramureş, 16.618 bolnavi cu diabet zaharat sunt în evidenţele medicilor de familie, conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică, în primul trimestru al acestui an.
Obiectivul tratamentului diabetului este de a aduce nivelurile de glucoză din sânge la ţinta de control, cu scopul de a reduce incidenţa apariţiei complicaţiilor mi­cro şi macrovasculare ale diabetului. Totuşi, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet care urmează un tratament cu insulină nu îşi ating ţinta de control al glicemiei. Diabetul este asociat cu fluctuaţii rapide ale nivelului de glucoză din sânge, iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la apariţia mai precoce a com­plicaţiilor microvasculare (afectarea oculară, renală, a nervilor periferici) şi macrovasculare (evenimente cardiovasculare). Un control deficitar al glicemiei, apariţia complicaţiilor, aderenţă redusă la tratament şi optimizarea stilului de viaţă contribuie la reducerea calităţii vieţii persoanei  cu diabet şi creşterea cheltuielilor de sănătate” –  a explicat prof. dr. Cristian Seranficeanu, preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Diabetul este o boală evolutivă şi de aceea, deşi există mai multe opţiuni de tratament, multe persoane cu diabet de tip 2 au nevoie de insulină pentru a obţine un control adecvat al glicemiei. Noua insulină şi-a demonstrat capacitatea de a controla eficient glicemia, având, totodată, un profil de siguranţă favorabil. În studiile derulate la pacienţi cu diabet zaharat de tip 2, noua insulină a demonstrat un risc semnificativ mai mic de episoade hipoglicemice diurne şi nocturne, comparativ cu insulina glargin disponibilă până în acest moment. Noul produs este inclus pe lista de medicamente compensate in­tegral şi este disponibil prin intermediul unui stilou injector preumplut, care conţine 450 de unităţi de insulină şi care permite o doză maximă de 80 de unităţi pentru o singură injecţie. Toujeo a primit aprobarea din partea Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente şi avizul pozitiv al Comitetului pentru Produse de Uz Uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului în februarie 2015, fiind lansat în SUA în martie 2015.

Diabetul – o problemă majoră de sănătate publică, care devine rapid epidemia secolului 21

În 1985, 30 de milioane de persoane sufereau de diabet la nivel mondial, potrivit estimărilor actuale, numărul ridicându-se în prezent la 387 de milioane de oameni şi se preconizează că va creşte la peste jumătate de miliard până în 2035. Diabetul este o boală complexă, evolutivă, cu numeroase complicaţii, unele invalidante sau care pot pune viaţa în pericol, astfel că gestionarea diabetului şi controlarea nivelurilor de glucoză din sânge reprezintă un demers pentru tot parcursul vieţii. Diagnosticarea timpurie şi un control riguros  pot preveni complicaţiile şi spitalizarea.
Nivelurile ridicate persistente ale glicemiei pot provoca complicaţii pe termen lung, printre care boli cardiovasculare, orbire, insuficienţă renală şi amputarea membrelor. Hipoglicemia poate creşte riscul de apariţie a complicaţiilor cardiovasculare sau le poate agrava pe cele deja existente. Episoadele frecvente de hipoglicemie favorizează apariţia tulburărilor cognitive şi sunt unul din factorii care pot contribui la apariţia demenţei. Pacienţii cu hipoglicemie intră, de cele mai multe ori, într-un cerc vicios: pentru a preveni hipoglicemia, ei mănâncă mai mult, ceea ce duce la creştere în greutate, valori crescute ale glucozei din sânge şi, implicit, creşterea dozelor de medicamente sau insulină, cu risc suplimentar de hipoglicemie.
În pofida escaladării diferitelor regimuri de tratament, mulţi pacienţi cu diabet de tip 2 ajung în cele din urmă să aibă nevoie de insulină pentru a obţine un control adecvat al glicemiei. În procesul de gestionare a diabetului, iniţierea terapiei cu insulină este adesea întârziată din cauza rezistenţei pacienţilor şi medicilor, parţial datorată riscului de hipoglicemie. Controlul deficitar al diabetului şi întreruperea tratamentului pot să nu fie recunoscute sau percepute în totalitate, fiind în continuare o problemă clinică nerezolvată.

Epidemia de diabet

Diabetul este o boală gra­vă, progresivă, permanentă, care poate pune viaţa în pericol şi care a atins proporţii epidemice. Se estimează că prevalenţa diabetului la nivel mondial este de 8,3%, sau 387 de milioane, în timp ce 46,3% dintre cei care suferă de diabet rămân nediagnosticaţi. Potrivit previziunilor, aceste cifre vor creşte, în special ca urmare a creşterii numărului de cazuri de diabet zaharat de tip 2, în timp ce diabetul zaharat de tip 1 reprezintă 5-10% dintre toate cazurile. Această evoluţie se datorează în mare parte îmbătrânirii populaţiei, creşterii ratei obezităţii şi adoptării stilului de viaţă occidental.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.