Anunţ şocant făcut de primarul Cătălin Cherecheş: Până ce autorităţile statului nu vor indica varianta pe care o consideră legală, administraţia locală a municipiului Baia Mare va suspenda finanţarea cluburilor sportive, a activităţilor culturale, educaţionale şi de tineret!

0
1052

Primarul municipiului Baia Mare a făcut ieri o serie de declaraţii publice în urma noilor percheziţii făcute de procurorii DNA în Baia Mare, de această dată la HCM Baia Mare, dar şi la sediul primăriei.
Au fost ridicat acte contabile, respectiv documente depuse spre decont. Reprezentanţii autorităţii locale au pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate. În urma acestor evenimente, primarul Cătălin Cherecheş a făcut o serie de anunţuri, în prezenţa reprezentanţilor cluburilor sportive din oraş: antrenorii Aurelian Roşca şi Lars Walther de la HCM Baia Mare, respectiv Minaur; George Opriş – Baschet Club Olimpic; Cristian Şpan – FCM Baia Mare; Sorin Andrei – CSM Baia Mare; Cornel Negruţ – CSS 2 şi Adrian Arbuzov – Ştiinţa Explorări Baia Mare.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Atunci când tot timpul există suspiciuni, când tot timpul eşti sub presiune ca şi autoritate locală sau club sportiv nu poţi să faci nici performanţă, nu poţi să te gândeşti nici la performanţă, nu poţi să dai încredere jucătorilor, nu poţi să dai încredere sportivilor, nu poţi să dai încredere antrenorilor, nu poţi da încredere comunităţii că lucrurile vor funcţiona. Într-adevăr, înţeleg faptul că Baia Mare a generat o foarte mare surpriză. În ultimii 25 de ani, după ce marea majoritate a cluburilor din zonele acestea de provincie au fost omorâte de cluburile mari şi totul s-a concentrat doar pe Bucureşti, a fost o mare surpriză că la Baia Mare putem să avem şi campioană la handbal fete, şi campioană la handbal băieţi, şi campioană la rugby, şi campioni la juniori la diverse sporturi, şi echipa de fotbal nou-înfiinţată care pas cu pas a ajuns acum  în divizia secundă, va ajunge şi în Liga Naţională, joacă şi cu Steaua în Cupa României. S-au întâmplat lucrurile acestea. Am făcut demersuri importante în ceea ce înseamnă susţinere inclusiv a şcolilor pentru dotarea sălilor de sport, dar în acest moment nu sunt un om care să fie absolut inconştient. Dacă există anumite suspiciuni, vreau să îmi spună cineva care este varianta corectă pe care trebuie să mergem. Vreau să îmi spună cineva care este cadrul legal perfect pe care trebuie să ne axăm ca să susţinem sportul, să susţinem cultura, educaţia, să susţinem tineretul”.
Primarul Cătălin Cherecheş a declarat că până ce autorităţile statului nu vor transmite administraţiei locale băimărene varianta pe care o consideră optimă şi legaă, autoritatea locală va suspenda finanţarea cluburilor sportive, a activităţilor culturale şi de tineret!
“Ştiu că a existat o anumită emoţie în această dimineaţă (joi, 1 octombrie 2015 n.r.), atunci când reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au ridicat documente de la Clubul Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare, au solicitat documente şi am pus la dispoziţie documentele depuse de acest club spre decontare autorităţii locale. Noi considerăm că tot ce am făcut ca şi procedură de finanţare a sportului, a culturii, a ONG-urilor, a tineretului, a bisericilor a fost făcut conform procedurilor legale pe modelele furnizate de lege, respectiv de alte autorităţi locale. Pe ceea ce înseamnă verificare a Curţii de Conturi şi a colegilor noştri de la Serviciul de Audit şi în această perspectivă autoritatea locală consideră că are o atitudine absolut legală în raport cu ceea ce a desfăşurat până acum în acest domeniu de finanţare a sportului, respectiv a culturii, a cultelor sau a tineretului”, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Primarul Cătălin Cherecheş consideră că performanţa pe care au generat-o echipele băimărene pentru România i-a “deranjat” pe reprezentanţii marilor cluburi de sport din Bucureşti, fapt pentru care, pe lângă alte presiuni din ultimele luni, acum s-a ajuns la o situaţie critică.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “A existat de foarte multă vreme, de aproximativ 6-8 luni, această presiune asupra autorităţii locale şi asupra clubului de handbal. Din acest motiv, inclusiv s-a pierdut campionatul, pentru că am fost forţaţi să nu venim cu finanţări în modul succesiv în care ne-am dorit. Acesta a fost motivul pentru care echipa nu a marşat într-un mod absolut hotărât spre a câştiga campionatul. Astăzi, Lars Walther are echipa neplătită şi lucrurile nerezolvate la nivelul clubului şi duminică reprezintă România, nu Baia Mare, în Liga Campionilor. Cei de la fotbal au de promovat în Liga Naţională şi trebuie să facem inclusiv organizarea meciului cu Steaua în Cupa României. Cei de la baschet s-au înfiinţat acum şi este o emulaţie la nivelul copiilor, dar înţeleg că trebuie să vadă doar la televizor cum joacă americanii baschet. Înţeleg că trebuie să vedem cum joacă nemţii fotbal, înţeleg că trebuie să vedem cum joacă francezii handbal, înţeleg că trebuie să vedem cum joacă aia din Italia volei. Asta trebuie să vedem! Şi să devenim noi, poporul român, un popor de oameni bolnavi, de oameni inculţi, de oameni care nu stau decât să se uite la televizor ce fac alţii. Şi să stăm să ne certăm între noi, să ne bârfim între noi şi politicienii vânduţi de 25 de ani să nu facă nimic”, a spus Cătălin Cherecheş.
Primarul municipiului Baia Mare a arătat că în momentul în care le va fi transmisă maniera în care se poate susţine financiar sportul, autoritatea băimăreană va investi din nou în ramura care a făcut cunoscută Baia Mare şi România în afara graniţelor ţării. Mai mult, Cătălin Cherecheş spune că vina pentru faptul că HCM Baia Mare nu şi-a menţinut anul trecut supremaţia în campionatul intern, aparţine tot presiunilor care au existat şi la vremea respectivă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.