Maramureşul la Festivalul „La obârşii, la izvor” din Gyula, Ungaria

0
677

Duminică, 4 octombrie 2015, la Centrul Cultural Român din Gyula, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare româneşti „La obârşii, la izvor”. Oaspeţii de seamă din acest an ai românilor din Ungaria, care au adus înaintea lor, cu mult drag, jocurile, costumele şi tradiţiile populare extraordinare din zona Maramureşului, au fost membrii Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, din Baia Mare. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Fondului de Subvenţii aparţinând Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, al Consiliului Judeţean Maramureş, al Institutului Cultural Român din Budapesta şi al Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, în incinta căruia funcţionează şi Centrul Cultural Român.
Festivalul s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, şi s-a bucurat de prezenţa mai multor oficialităţi, între care Alexandru Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, consulii generali Florin Trandafir Vasiloni, de la Gyula, şi Ioan Fodoreanu, de la Seghedin, Gabriela Matei, Directorul Institutului Cultural Român de la Budapesta, Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Tiberiu Iuhas, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, părintele Cristian Ştefan, consilierul cultural al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Evenimentul cultural a fost precedat, la fel ca de fiecare dată, de săvârşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti, în Catedrala Episcopală din Gyula, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi un sobor de preoţi şi diaconi, format din Pr. Dr. Cris­tian Ştefan, consilier cultural al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Origen Sabău, parohul Apateului, din Ungaria, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, alţi preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de tineri teologi şi profesori din Baia Mare, iar Carmen Ştetco şi Cecilia Bozga, soliste ale Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, au interpretat cu sensibilitate şi talent mai multe pricesne. Catedrala Episcopală din Gyula s-a umplut de oameni, iar alături de oficialităţi şi credincioşii români din Unagaria, la slujbă au participat un grup numeros de români din părţile Lipovei, veniţi în al 3-lea an la rând pentru acest eveniment, alături de oaspeţi din Arad şi Oradea. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Episcop Siluan despre esenţa şi superioritatea credinţei creştin-ortodoxe, care şi-a exprimat marea bucurie de a putea participa la o nouă ediţie a Festivalului „La obârşii, la izvor”, organizată de această dată împreună cu artişti din Maramureş.
În cadrul acestui eveniment cultural, membrii Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania” au încântat sufletele tuturor participanţilor şi au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze, pentru prestaţia lor, care a cuprins prezentarea unor dansuri, cântece, costume populare şi tradiţii din toate cele patru zone al Maramureşului: Maramureşul Voievodal, Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului şi Ţara Chioarului, dar şi din Zona Bucovinei. Programul a mai cuprins interpretări vocale şi instrumentale ale artiştilor Dumitru Dobrican, la taragot şi nai, Teofil Rad, la vioară, dar şi ale tinerilor talentaţi Carmen Ştetco, Cecilia Bozga şi Ionuţ Simu. Programul s-a încheiat cu o frumoasă şi emoţionantă horă românească, în care, alături de artişti, au fost invitaţi şi spectatorii, şi a fost completat cu o gustare de cozonac şi vin, la fel ca şi la ediţiile trecute.
Evenimentul constituie o manifestare de suflet foarte importantă, care contribuie la promovarea şi întărirea identităţii naţionale, culturale şi spirituale a românilor din Ungaria. La ediţiile din anii precedenţi, realizate tot cu sprijinul unor consilii judeţene, au participat artişti din judeţele: Bihor, Satu Mare, Bistriţa, Arad, Timiş, Sălaj şi Cluj, se spune în comunicatul de presă al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.