Proiect internaţional de arheologie montană în Munţii Alpi

0
465

În luna septembrie 2015, în lanţul muntos Karwendel din Alpii Calcaroşi aflaţi la frontiera dintre Germania (Bavaria) şi Austria (Tirol) s-a desfăşurat proiectul de arheologie montană Transalpine contacts during the Neolithic. Proiectul este coordonat de dr. Caroline von Nicolai de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München,  la campania din anul acesta participând şi muzeograful Bogdan Bobînă de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Obiectivele principale ale proiectului vizează obţinerea unei perspective asupra activităţii antropice din preistorie în zona alpină. În 2015, proiectul s-a concentrat pe Valea Eng (numită şi Großer Ahorn­boden) în Austria, situată la o altitudine 1.080-1.300 m deasupra nivelului mării, şi trecătorile din jur ca Lamsenjoch (2.180 m), Hohljoch (1.749 m), Binssattel (1.903 m) şi Gumpenjöchl (1.974 m). Valea Eng este folosită şi astăzi pentru păşunatul alpin, în zonă fiind şi un depozit de radiolarite şi are acces direct prin intermediul mai multor trecători alpine spre valea Inn. Pe lângă cercetările de suprafaţă a fost întreprinsă şi o săpătură arheologică într-un adăpost sub stâncă, situat în apropiere de una dintre trecători, oferind o vizibilitate spre zonele înconjurătoare. karwendel 017Acesta ar constitui, prin urmare, un loc de odihnă ideal pentru vânătorii-culegători din mezolitic, precum şi păstorii sau migratorii care au trecut prin acea vale. Săpătura va oferi cu siguranţă artefacte şi informaţii paleoecologice, cum ar fi ceramică, oase de animale, resturi macrobotanice şi cărbune, care vor arăta când şi cum a fost folosit acest adăpost în preistorie. Proiectul ar trebui să dezvăluie modul în care societăţile din trecut s-au adaptat la un mediu alpin marginal, ce nu este potrivit pentru agricultură, dar ar putea fi utilizat pentru vânătoare şi păstorit, precum şi pentru procurarea de materii prime.
După colaborarea fructuoasă dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi Universitatea Ludwig-Maximilians din München, colegii din Germania vor participa anul viitor la proiectul coordonat de partea română în Munţii Maramureşului, acesta fiind demarat în 2012 şi având deja rezultate notabile de-a lungul celor 4 campanii anuale de până acum.
Menţionăm că, începând cu anul 2007, în baza unui parteneriat existent între cele două instituţii, se desfăşoară şi proiectul de cercetare interdisciplinară în situl arheologic de la Lăpuş-Podanc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.