Lucrări de Mihai Olos, expuse la Timişoara

0
1356

Între 3 şi 31 octombrie 2015, curatorii Nathalie Hoyos şi Rainald Schumacher au organizat o expoziţie la Galeria Pygmalion din Timişoara sub motto-ul: „De unde venim, cine suntem şi încotro ne îndreptăm”.

Aceste întrebări fac o investigare în expoziţia de la Pygmalion, punînd faţă în faţă creaţiile a doi artişti care nu se feresc de întrebările existenţiale. Bucureşteanu Ion Grigorescu (n.1945), un artist atipic care a realizat desene pe marginea textelor biblice şi Mihai Olos (1940 – 2015) care ni se prezintă cu sculp­turi – nod din ultima perioadă a anilor 1970 şi începutul anilor 1980. Olos apelează la tehnicile tradiţionale după care se înalţă casele de lemn, fără a se folosi cuie şi metal. Cele şase elemente se îmbină în spaţiul cartezian cîte două, formînd un modul, principiu după care  ,,s-a construit întreaga lume, plecînd din interiorul cel mai ascuns al materiei şi pînă la galaxii”. Expoziţia cuprinde două sisteme: cel al credinţelor religioase şi cel al tradiţiilor folclorice ale unei zone. Este amintit aici şi Joseph Beuys, cu plastica sa socială, care se integrează în potenţialul utopic al schimbului de idei şi viziuni artistice. Religia şi folclorul nu mai oferă pieţei artistice globalizate marca luxului de pînă acum. Mihai Olos reciteşte tradiţia, o interpretează în stil propriu şi o reconstruieşte pentru a fi utilă oamenilor.
Nathalie Hoyos are activitate curatorială în Sala Expoziţională şi de Artă a Germaniei din Bonn, precum şi la Belvedere, în Viena, unde a fost consilier în politici culturale şi strategii de dezvoltare a colecţiilor. Rainold Schumacher a fost curator şef şi director al Colecţiei Goetz din Munchen, al Galeriei Esther Schiper, Berlin şi al Galeriei Barbara Gladstone, New York. Fotografiile din expoziţie şi notele biografice ne-au fost puse la dispoziţie de poeta Monica Rohan din Timişoara, căreia îi mulţumim aici. Închei cu aceste formidabile versuri: „Pasărea şi rînduneaua / S-or vorbit s-aducă neaua / Dar cum neaua s-o aducă / Că nici frunza nu-i căzută / Şi nici toamna nu-i trecută”.

Ştefan JURCĂ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.