Rusia fără frontiere

0
529

Asistăm la noi episoade de provocare a Occidentului, iniţiate de Vladimir Putin, cu efecte directe asupra siguranţei noastre naţionale. Nu este deloc confortabil să fim ameninţaţi de Rusia, dar retorica noastră anti Moscova ar trebui să fie diplomatică. Nu ştim ce va urma, hai să nu insultăm pe nimeni şi să fim înţelepţi/pre­vă­ză­tori!
Este pentru a doua sau a treia oară cînd oficiali ruşi ne cer să renunţăm la scutul antirachetă de la Deveselu, sugerînd că Rusia ne poate produce multe neplăceri, atît nouă, cît şi altora. În acest război al declaraţiilor nervoase, cuplat cu cel militar din Siria şi cu invazia refugiaţilor în UE, retorica lui Putin este din ce în ce mai belicoasă. Devine din ce în ce mai clar că Rusia nu va ceda nici un pas în faţa SUA şi UE. Noi ne aflăm între cele două blocuri, iar mişcarea lor ne zguduie. Plăcile de tectonică politică trec chiar pe la noi, prin România şi Republica Moldova, aici este centrul geopolitic al Europei, să fim atenţi, preşedintele şi primul ministru împreună cu consilierii şi miniştrii lor au responsabilitate imensă în ce declară. Dacă spun trăsnăi, pierde ţara.
În zăpăceala internaţională generată de Rusia, care a trimis bombardiere în Siria şi a bombardat ţinte cu rachete ghidate din Marea Caspică, de la 1.500 km, peste Iran şi Turcia, stăm şi ne întrebăm dacă liderii SUA şi ai UE chiar ştiu ce fac. După ce Rusia a răpit Crimeea de la sora Ucraina, revolta statelor civilizate a fost tranşantă. Însă uriaşa nevoie capitalistă de resurse, gaz metan rusesc în primul rînd, a determinat Germania să-şi îmblînzească tonul. Închiderea pieţei ruseşti de consum pentru produsele europene a lovit grav Europa, iar Rusia este o ţară „autosuficientă”, cum zicea preşedintele Putin. Trebuie să înţelegem că statele capitaliste nu au alte interese mai mari decît cele economice, politica lor fiind dictată de capital. Spre acest fel de societate ne îndreptăm uşor-uşor şi noi. De aceea, nu o putema acuza pe Angela Merkel şi pe Francois Hollande că şi-au îmblînzit tonul şi că nu mai pomenesc de Crimeea, lăsînd lumii de înţeles că vor relua legăturile economice cu Rusia cea autoritaristă, în care funcţionează autocraţia, nu democraţia. Capitaliştilor nu le prea pasă de drepturile omului, este treaba ONU, iar a lor, să facă profit.
Lupta pentru influenţă în Est şi în Orientul Apropiat riscă să se transforme într-un război între Rusia şi SUA/UE/NATO, cu efecte dezastruoase asupra a miliarde de oameni. Să fim atenţi la politica Ungariei, care a intrat în UE şi NATO, dar ca retorică se linguşeşte pe lîngă Rusia, cerînd încă un pic de gaz, cu un forint mai puţin la preţ… Nu este moral, dar pînă la urmă aşa face şi Occidentul capitalist. Înţelegerile între marile puteri întotdeauna vor fi peste capul nostru, aşa că o relaţie bună cu Rusia nu trebuie să însemne altceva decît presupune o relaţie bună cu China comunistă, în care totul este francizat fără licenţă.
România ar putea să aibă iniţative, fiind una dintre puţinele ţări est-europene cu ambasadă în Siria. Statele mari nu au frontiere, îşi duc armata unde le taie capul. În aceste condiţii, şansa noastră ar fi precauţia şi plusul de inteligenţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.