SLI Maramureş continuă lupta şi în acest an şcolar

0
883

La începutul acestei săptămîni, angajaţii din învăţămînt au primit vestea bună conform căreia, de la 1 decembrie, salariile le vor fi majorate cu 15 procente. Cu toate acestea, pe rolul instanţei, încă se află sute de procese, cel puţin în judeţul nostru, care vizează recuperarea unor drepturi salariale, iar în acest an şcolar Sindicatul Liber din Învăţămînt (SLI) Maramureş intenţionează să demareze noi acţiuni în justiţie. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş, anunţă faptul că, după ultima rectificare din acest an, ar trebui să se achite integral toate restanţele la hotărîrile judecătoreşti, ba mai mult chiar şi tranşe din 2016 şi 2017. Pînă atunci, în judeţul nostru, cadrele didactice navetiste se confruntă cu problema decontării cheltuielilor de transport, motiv pentru care două primării se află în procedură de executare silită.

Ioana Petreuş - preşedintele SLI Maramureş
Ioana Petreuş – preşedintele SLI Maramureş

• respectarea legilor depinde de hotărîrile instanţelor de judecată

Reporter: Care sînt priorităţile SLI Maramureş pentru anul şcolar 2015-2016?
Ioana PETREUŞ: Priorităţile SLI Maramureş, de 25 de ani, indiferent de anul şcolar, sînt cele specifice organizaţiilor sindicale şi anume: promovarea şi apărarea drepturilor, intereselor profesionale, economice, sociale şi culturale ale membrilor de sindicat, prevăzute de legis­laţia în vigoare, de convenţiile interne şi internaţionale şi de contractele colective de muncă. Prin urmare, drepturile şi interesele profesionale ale membrilor sindicatului nostru vor fi promovate şi apărate şi în acest an şcolar în cadrul Comisiilor Paritare şi în Comisiile de Dialog Social. Acolo unde nu se va ajunge la un consens, ne rezervăm dreptul de a solicita medierea Instituţiei Prefectului, intervenţia Federaţiei (FSLI, n.r.) la nivelul Ministerului Educaţiei şi, în cele din urmă, de a face demersuri în instanţă.
R.: Ce procese are sindicatul pe rol?
I.P.: E extrem de ciudat cum, în România anului 2015, respectarea legilor depinde de hotărîrile instanţelor de judecată. Avem pe rolul instanţei sute de procese, printre care: sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase, decontarea cheltuielilor de navetă, obţinerea indemnizaţiei de instalare, obţinerea indemnizaţiei de dirigenţie, încadrarea ca profesor pentru învăţămîntul primar, plata orelor de educaţie fizică la învăţători, plata sporului pentru predare în regim simultan, salarizarea corectă a personalului nedidactic ş.a.m.d. Ne propunem să determinăm Ministerul Educaţiei să emită ordinul de acordare a distincţiilor „Gh. Lazăr” (am cîştigat în instanţă un proces cu această speţă) şi regulamentul pentru sporuri pentru personalul nedidactic şi auxiliar (peste 90% din şcolile din Maramureş au sentinţă definitivă emisă de Curtea de Apel din Cluj pentru acordarea sporurilor pentru condiţii vătămătoare şi periculoase).

• locurile de muncă ale membrilor de sindicat, în pericol

R.: Intenţionaţi să demaraţi altele noi?
I.P.: În acest an şcolar, vom demara procesele pentru dobînda legală la sumele obţinute în urma hotărîrilor judecătoreşti, vom continua procesele privind plata orelor de educaţie fizică la învăţători şi cele privind acordarea sporului pentru predare simultană, procesele privind naveta şi cele privind salarizarea personalului nedidactic. Unul din obiectivele noastre e acela de a menţine locurile de muncă ale membrilor de sindicat. Anul trecut, sindicatele au încheiat un acord cu Guvernul în care se vorbeşte de deblocarea, în două tranşe, a 2.500 de posturi în învăţămînt – 1.250 în anul şcolar trecut, 1.250 în cel în curs. Anul trecut, judeţul nostru, cu multe intervenţii, a primit 15 posturi, iar în acest an, Ministerul Educaţiei solicită reducerea posturilor cu 48, pentru încadrarea în buget. Un buget care depinde de neajunsurile finanţării per elev. Sindicatul nostru a solicitat, prin intermediul FSLI, în repetate rînduri, modificarea finanţării în învăţămînt, respectiv eliminarea finanţării per elev sau majorarea sumelor alocate. În acest an, se aşteaptă înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea în Învăţămîntul Preuniversitar care, sperăm noi, va face lumină şi nu vom funcţiona după adresele trimise în teritoriu de funcţionarii Ministerului Educaţiei. Problema reducerii celor 48 de posturi urmează a fi analizată în cadrul Comisiei Paritare judeţene după ce vom centraliza situaţia pe fiecare unitate.

• propunerea de majorare a salariilor, analizată de membrii de sindicat

R.: Luni s-a livrat o veste bună: salariile din învăţămînt vor creşte de la 1 decembrie.
I.P.: Da, luni, a avut loc o nouă negociere la Guvern pe tema măririlor salariale în învăţămînt. Mandatul de negociere pentru această întîlnire între reprezentanţii Guvernului României şi cei ai federaţiilor sindicale a fost cel acordat în şedinţa colegiilor reunite ale federaţiilor sindicale, adică o majorare de 15% de la 1 noiembrie a.c. pentru întreg personalul din învăţămînt. Aşa cum a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, oferta Guvernului a fost de 15% pentru toţi angajaţii din învăţămînt de la 1 decembrie a.c. Noi vom trimite această propunere către membrii de sindicat şi, după ce vom afla care este punctul lor de vedere, vom anunţa federaţia. Ştim că e greu ca, în acelaşi timp, să majorezi salariile demnitarilor şi pe cele din sănătate, pensiile şi salariile aleşilor şi pensiile unor categorii  privilegiate şi să ai grijă şi de Educaţie. Dar primul ministru ne asigură că învăţămîntul e important pentru actualul Guvern. Aşteptăm să o dovedească.
R.: Se preconizează ceva mişcări sindicale?
I.P.: Depinde de membrii de sindicat. Vineri, după ora 14, vom şti dacă sînt sau nu de acord cu oferta propusă de Guvern.

Aspect de la greva japoneză, din 2013, a profesorilor
Aspect de la greva japoneză, din 2013, a profesorilor

• jumătate din suma aferentă tranşei a III-a, achitată

R.: Care e situaţia plăţilor hotărîrilor judecătoreşti în Maramureş?
I.P.: Situaţia plăţilor hotărîrilor judecătoreşti este diferită de la o unitate administrativ-teritorială la alta şi chiar de la o şcoală la alta. În urma rectificării din iulie, judeţul nostru a achitat restanţele aferente tranşelor I şi II, conform Ordonanţei 83, şi a mai plătit aproximativ 50% din tranşa a III-a. Dacă mai sînt şi alte restanţe, ele nu ne-au fost comunicate. După ultima rectificare din acest an, ar trebui să se achite integral toate restanţele. Sînt promisiuni să se achite şi tranşa a IV-a (aferentă lunii februarie 2016) în luna noiembrie şi unele discuţii referitoare la tran­şele din 2017.
R.: Mai sînt restanţe la decontarea navetei?
I.P.: Mereu sînt restanţe la decontarea navetei. De aceea se ajunge în instanţă şi, în unele situaţii, la executare silită. Cazuri de executare silită avem acum la Ocna Şugatag şi la Asuaju de Sus.
R.: Se respectă acordarea unei zile libere pe săptămînă sau a patru ore libere membrilor de sindicat?
I.P.: Deocamdată, nu avem semnale că nu s-ar respecta. E o prevedere a Legii dialogului social pe care am discutat-o în Comisia Paritară judeţeană. Cadrelor didactice li se face orarul astfel încît ziua de vineri să fie liberă pentru a desfăşura activităţi sindicale. Pentru cadrele didactice auxiliare, lideri de sindicat, conducerea unităţii trebuie să le asigure patru ore libere în prima parte a zilei de vineri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.