Conferinţele preoţeşti

0
592

În Biserica Ortodoxă există de multe zeci de ani tradiţia conferinţelor preoţeşti, care se desfăşoară de două ori pe an: primăvara şi toamna. Scopul lor este legat de păstrarea comuniunii frăţeşti între preoţi, de pregătirea continuă pentru slujire, de misiunea duhovnicească şi fraternă care este nevoie să existe între slujitorii Altarelor, de relaţia cu credincioşii în contextul social şi cultural de azi şi, mai înainte de toate, de reînnoirea spirituală.

Anul acesta, conferinţele preoţeşti s-au desfăşurat în contextul împlinirii a 130 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2015 ca fiind „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. Iată motivul pentru care conferinţele preoţeşti din această toamnă din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului s-au înscris tematic în problematica naţională contemporană a Bisericii Ortodoxe Române, cu o temă generală pentru toate protopopiatele: „Educaţia creştină în concepţia Sfântului Ioan Gură de Aur”, conferenţiar pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului.

La Negreşti, conferinţa preoţească s-a ţinut în superba biserică cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”
La Negreşti, conferinţa preoţească s-a ţinut în superba biserică cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”

Conferinţele s-au desfăşurat pe trei centre, sub coordonarea şi cu participarea nemijlocită a PS Dr. Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului: Baia Mare – la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, cu prezenţa preoţilor din protopopiatele Baia Mare, Lăpuş şi Chioar, Negreşti Oaş – protoieriile Satu Mare, Carei şi Oaş, şi Borşa – pentru toţi preoţii din Maramureşul Voievodal, protopopiatele Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus. Fiecare conferinţă a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii, urmată de Te Deum. În fiecare conferinţă, preotul Virgil Jicăreanu, consilier eparhial pentru pictură bisericească şi patrimoniu sacru, a vorbit preoţilor despre „Pictura bisericească, specific ortodox, canonicitate, erminie, program iconografic şi spaţiu eclesial”. În contextul conferinţei preoţeşti de la Baia Mare, a fost prezentată cartea „Minunile săvârşite de Iisus Hristos”, autor pr. dr. Silviu Negruţiu, din Arhiepiscopia Alba Iulia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.