Programul pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului

0
450

Pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, este activă aplicaţia de înscriere în cadrul Programului pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului 2015. Documentaţia programului se poate consulta şi descărca la adresa  www.aippimm.ro/articol/programe/programe-nationale-2015.

Obiectivul general al programului îl constituie stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual în practicarea lor şi relansarea serviciilor şi a produselor realizate de aceştia, în special a celor cu specific tradiţional, inclusiv obiecte de artă populară şi artizanat, promovarea acestor produse şi servicii pe pieţele naţionale şi internaţionale.
Programul urmăreşte, prin organizarea a 8 Târguri Regionale pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2015, susţinerea micilor meşteşugari în promovarea produselor proprii şi conservarea şi stimularea promovării mai largi a tradiţiilor autohtone
În cadrul târgurilor regionale, participanţii vor putea prezenta produsele proprii (meşteşugăreşti şi/sau de artizanat) şi vor putea desfăşura activităţi economice în condiţiile legislaţiei în vigoare. De asemenea, vor putea organiza la standul propriu, pentru vizitatorii interesaţi, sesiuni de ateliere de lucru în care vor explica şi demonstra practic cum se pregătesc şi se obţin produsele lor
Pot beneficia de alocaţie financiară nerambursabilă: societăţile comerciale, societăţile cooperative, inclusiv societăţile cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanele fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice în mod independent, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale care desfăşoară activităţi în domeniul meşteşugurilor, în special al celor tradiţionale şi în domeniul artei populare şi artizanatului, precum şi asociaţiile profesionale sau fundaţiile care au ca scop promovarea meşteşugurilor şi a meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual, a produselor şi serviciilor cu specific tradiţional, inclusiv din domeniul artei populare şi artizanatului.
Prin Program, se asigură participarea gratuită la târg pentru aplicanţii selectaţi în urma înscrierii în program.
Vor fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora (după caz), precum şi cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfăşurării evenimentului. Suma maximă acordată unui beneficiar pentru cazare nu va depăşi 1.000 de lei pe perioada târgului.
Se acordă finanţare pentru transportul produselor, în cazul în care acestea necesită un transport separat şi nu pot fi transportate în acelaşi mijloc de transport cu beneficiarul. Suma maximă acordată unui beneficiar pentru transport, cumu­lat, nu va depaşi 1.000 de lei pentru târg. În limita acestor sume, beneficiarul îşi poate deconta transportul. În cazul în care suma totală cheltuită depăşeşte 1.000 de lei, diferenţa va fi suportată de către beneficiar. În cazul în care beneficiarul se deplasează cu autoturismul personal, va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcurşi..
Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2015 este de 1.700.000 de lei, repartizat în mod egal fiecărui OTIMMC, pentru organizarea celor 8 Târguri Regionale pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2015, respectiv: Iaşi (2-6 noiembrie), Ploieşti (5-8 noiembrie), Craiova (13-15 noiembrie), Cluj (16-20 noiembrie), Târgu Mureş (18-22 noiembrie), Braşov (25-29 noiembrie), Constanţa (3-6 decembrie) şi Timişoara (11-13 decembrie).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.