Premieră în România. Două staţii de epurare biologică, pe Iza şi Mara

0
899

Joi, în cadrul proiectului „Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România”, au fost inaugurate două staţii de epurare biologică (cu pat de stuf), în comuna Vadu Izei şi satul Mara, comuna Deseşti. Proiectul este realizat cu sprijinul fondurilor Norway Grant, alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway, care a pus la dispoziţie fonduri pentru realizarea mai multor obiective privind ecologia în agroturismul din România.

Dintre cei prezenţi la inaugurarea din cele două localităţi au luat cuvântul: dr. Ovidiu Spînu, directorul Heifer România; reprezentanta Secţiei Comerciale din cadrul Ambasadei Norvegiei la Bucureşti; cercetători şi specialişti norvegieni de la NIBIO, Green Industry Innovation; Ioan Borlean, preşedintele OVR “Agro-Tur-Art”; viceprimarul Vadului, Ioan Boşca; primarul Deseştiului, Gheorghe Bohotici ş.a. ECOepurare 011S-a vorbit despre proiect şi despre sistemul şi principiul de funcţionare a staţiilor. Sistemul norvegian de management al apelor reziduale ce foloseşte filtre cu pat de stuf este unic în România, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research). Promotorul proiectului este Fundaţia Heifer Project pentru România, având ca partener şi Fundaţia OVR “Agro-Tur-Art”, Vadu Izei.
Proiectul face parte dintr-un grup mai mare de proiecte care se adresează inclusiv ecologizării industriei din România. În afară de staţiile de epurare, mai sunt implementate două mecanisme: reciclarea şi colectarea selectivă a gunoiului menajer. Au fost distribuite lădiţe din lemn pentru a depozita de­şeurile biodegradabile. Pentru gunoiul de grajd, au fost construite platforme ecologice care să împiedice pătrunderea purinului şi nitratului în sol. Astfel de platforme au fost distribuite în 10 locuri de pe văile Iza, Cosău şi Mara. Concluzie: materialele deversate în râuri trebuie epurate înainte! Se poate păstra tradiţia îmbinată cu o ecologizare. Inovaţia şi tradiţia pot merge împreună.
Până luni, când vom reveni cu detalii, precizăm că stuful replantat pe platformele de epurare a fost recoltat din zona umedă Bârsana.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.