Ziua Bastonului Alb, sărbătorită în Baia Mare

0
930

15 octombrie este Ziua Internaţională a Bastonului Alb. Cu această ocazie, joi, la sediul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Filiala Baia Mare (str. Culturii nr. 1-5, parter), a avut loc vernisajul expoziţiei de etnografie multietnică din Maramureş, „Bucuria Atingerii”, organizată în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere. Evenimentul a fost una din activităţile pro­iec­tu­lui „Maramureş – “Tezaur Viu“ în cadrul patri­mo­niului cultural European“, derulat de ANTREC Maramureş (preşedinte şi coordonator proiect, Livia Sima), în parteneriat cu Universitatea Akureyri din Islanda şi Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad – Filiala Baia Mare, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.
Obiectele expuse sunt elocvente pentru particularităţile modului de viaţă şi ale culturii materiale şi spirituale ale populaţiei din Maramureş, dar au fost selectate şi pentru impactul tactil pe care îl pot genera. Echipa de implementare a acestui proiect consideră că pentru cei care trăiesc drama de a nu vedea lumea înconjurătoare şi de a o percepe doar tactil, auditiv sau olfactiv, expoziţia reprezintă şansa de a stabili un contact cu mediul cultural atât de bogat în senzaţii, generând sentimentul de apartenenţă culturală multietnică. La vernisaj au participat membri ai Asociaţiei de Nevăzători Maramureş, precum şi elevi ai Liceului pentru Elevi cu Deficienţe de Vedere din Cluj-Napoca.
poarta mm 1Expoziţia este o premieră naţională, fiind o expoziţie etnografică multietnică (români, maghiari, germani, ucrainieni şi romi) pentru nevăzători. La vernisaj, dr. Delia Suiogan, de la Centrul Universitar Nord, a  subliniat faptul că expoziţia este foarte echilibrată şi că ea trimite spre cunoaşterea rădăcinilor. A insistat asupra simbolurilor folosite în decorul obiectelor de artă populară cu funcţionalitate diversă şi a sfătuit vizitatorii să fie atenţi la detalii. Toate simbolurile au rolul de a ne pune în armonie cu noi înşine şi cu Dumnezeu. Ţăranul roman nu copiază realitatea, ci o redă prin figuri geometrice; de exemplu, pătratul reprezintă pământul, stabilitatea şi siguranţa, a precizat dr. Suiogan. Silviu Vanda, director adjunct de la Liceul pentru Elevi cu Deficienţe de Vedere din Cluj-Napoca, el însuşi nevăzător, a subliniat importanţa unei asemenea activităţi, arătând că «Sunt foarte multe activităţi pentru noi, dar fără noi.poarta mm 2 Aceasta este o expoziţie vie pentru noi, avându-ne pe noi în centrul atenţiei. Plecăm acasă mult mai bogaţi, cu un sentiment de împlinire. Se face puţin în România la acest capitol, Maramureşul fiind un exemplu demn de urmat şi de aceea merită toate felicitările noastre. Cu adevărat azi pentru noi e sărbătoare”. Informaţii furnizate de Rodica Silvia Pop. (v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.