Despre amnistia fiscală

0
554

Guvernul a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi anulate penalităţile de întîrziere datorate şi neachitate pînă la 30 septembrie 2015. Potrivit actului normativ, contribuabilii care îşi vor achita, pînă la 31 martie 2016, obligaţiile de plată principale, datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 şi administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalităţilor de întîrziere aferente acestora. De asemenea, în anumite condiţii, vor putea beneficia şi de ştergerea de la plată a unei părţi din dobînzi.
Contribuabilii care plătesc pînă la 30 iunie 2016 o cotă de 45,8% din dobînzile aferente obligaţiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate pînă la data stingerii obligaţiilor de plată principale, vor putea beneficia, condiţionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobînzile aferente obligaţiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF.
De aceste facilităţi fiscale vor putea beneficia, dacă îndeplinesc condiţiile legale, contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, pentru a beneficia de anularea penalităţilor de întîrziere şi a cotei de 54,2% din dobîndă, contribuabilii trebuie să depună o cerere în acest sens la organul fiscal şi să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
• toate obligaţiile de plată principale, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de ANAF, se sting pînă la data de 31 martie 2016, inclusiv
• o cotă de 45,8% din dobînzile aferente acestor obligaţii de plată restante, stabilite prin decizii comunicate pînă la data stingerii obligaţiilor de plată principale, se stinge pînă la 30 iunie 2016, inclusiv
• pînă la termenul de plată prevăzut de Codul de procedura fiscală, se stinge cota de 45,8% din eventualele dobînzi calculate pînă la data stingerii obligaţiilor de plată principale
• pînă la data la care contribuabilul depune cererea de anulare a penalităţilor de întîrziere şi cotei din dobîndă (a accesoriilor), sînt stinse toate obligaţiile de plată principale curente, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016
• contribuabilul să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pînă la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.
Începînd cu 1 ianuarie 2016, prin intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală, dobînzile de întîrziere la plată se reduc de la 0,03% pe zi, cît sînt în prezent, la 0,02% pe zi, iar penalităţile de întîrziere la plată se reduc de la 0,02% pe zi, cît sînt în prezent, la 0,01% pe zi.
În cazul unităţilor administrativ-teritoriale, facilitatea prevăzută de ordonanţa de urgenţă se acordă dacă organul deliberativ local, respectiv consiliul local, emite o hotărîre în acest scop. În acest caz, facilitatea vizează anularea pînă la 73,3% din majorările de întîrziere ce reprezintă componenta de penalitate de întîrziere.
De asemenea, contribuabilii care, la data de 30 septembrie 2015, beneficiază de eşalonarea la plată pot beneficia şi de anularea unei cote de 54,2% din dobînzile eşalonate la plată şi nestinse la 30 septembrie 2015, dacă eşalonarea la plată se finalizează pînă la 31 martie 2016. În acest caz, cota de 54,2% din dobînda achitată odată cu plata ratei de eşalonare se restituie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.