Turişti polonezi, rătăciţi în Munţii Maramureşului

0
344

Doi turişti polonezi, plecaţi în drumeţie în Munţii Maramureşului, au admirat peisajul şi frumuseţile locurilor până la lăsarea serii. Negăsind drumul de întoarcere, au solicitat ajutor. Din primele informaţii, turiştii s-ar fi rătăcit în zona vârfului Stog, la peste 1.600 de metri, în apropierea graniţei cu Ucraina. Primul turist polonez care a solicitat ajutor a fost recuperat de către un echipaj al Poliţiei de frontieră, sâmbătă seara.
Duminică, la ora 01.30, prin  apelul  112, se solicită sprijinul  jandarmilor maramureşeni pentru căutarea celuilalt cetăţean polonez rătăcit. Despărţindu-se de tovarăşul de drumeţie, alegând o altă cale de a coborî de pe munte, din cauza ceţii dense s-a pierdut.
La ora 8.30, s-au format echipe mixte de căutare, formate din jandarmi montani, lucrători din cadrul ISU Maramureş – Vişeu de Sus, poliţişti de frontieră şi reprezentanţi ai Salvamont, au demarat operaţiunile specifice în zona indicată.
Acţiunea s-a desfăşurat în teren accidentat şi condiţii meteorologice nefavorabile (temperaturi scăzute). S-au întâmpinat greutăţi şi în ceea ce priveşte menţinerea legăturii telefonice, deoarece sînt şi zone fără acoperire cu semnal al operatorilor de telefonie mobilă sau semnal radio.
Datorită reliefului şi a ariei largi de căutare, la ora 11.20 este solicitat sprijinul unui elicopter SMURD de la Tg. Mureş, care survolează zona până la ora 15.20.
La orele amiezii, se suplimentează efectivele jandarmeriei montane, iar echipele de căutare se reorganizează şi continuă căutările în zonă. După mai bine de zece ore de căutare, la ora 18, se întrerup căutările, urmând a fi reluate în dimineaţa următoare.
După ce echipele de căutare – salvare au fost retrase, la ora 19.20, turistul polonez, de 48 ani, a fost găsit în zona localităţii  Poienile de sub Munte, de către un echipaj al poliţiei şi nu prezenta probleme de sănătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.