Bienala de Arhitectură Transilvania, în Baia Mare

0
1123

Arhitectura a fost în centrul atenţiei băimărenilor joi după-amiază, când în municipiu au avut loc vernisajele a două expoziţii. Este vorba despre expoziţia „Opera Omnia” a arhitectului Mircea Alifanti, deschisă în holul Palatului Administrativ, respectiv despre Bienala de Arhitectură Transilvania – BATRA 2015, organizată la Golden Gallery (Gold Plaza, etajul II).

Premiu pentru Micea Alifanti

În această perioadă are loc a doua ediţie a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA, care grupează mai multe evenimente de arhitectură. BATRA este organizată de Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania, în colaborare cu OAR Nord-Vest, OAR Bihor, OAR Alba şi OAR Satu-Mare. În acest context, joi după-amiază, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare a fost organizată o expoziţie cu lucrări din creaţia arhitectului Mircea Alifanti (1914 – 1999). Acestuia i-a fost decernat, post-mortem, premiul Opera Omnia, premiu care se decernează la fiecare ediţie a BATRA unui arhitect desemnat de fiecare filială a Ordinului Arhitecţilor din România, în parte. „Ordinul nostru (Filiala Nord-Vest a OAR, n.r.) a decis că cel mai în măsură să ia acest premiu este Mircea Alifanti, care a construit Palatul Administrativ din Baia Mare, lucrare proiectată în 1968-1969 şi executată în 1969-1970. I s-a decernat şi premiul Uniunii Arhitecţilor din vremea aceea, în 1970. Mircea Alifanti, un arhitect care este născut în 1914, a absolvit facultatea în 1939, a prins şi războiul, a lucrat foarte mult înainte să devină profesor la Facultatea de Arhitectură din 1965, dar este relevant faptul că a fost un foarte bun practician. A avut ca discipoli monştri sacri ai arhitecturii româneşti: Duiliu Marcu, Horia Maicu, Ascanio Damian. Mircea Alifanti este din Călimăneşti, Vâlcea şi a murit în 1999. Nu are moştenitori. Într-o asemenea situaţie, premiul se decernează organizaţiei profesionale din care a făcut parte, Uniunii Arhitecţilor din Bucureşti, pentru că încă ordinul nu era constituit când a murit el”, a precizat arhitectul băimărean Ildiko Mitru. Aceasta a fost încântată de o sugestie a lui Anton Rohian, făcută la vernisaj: „Prefectul a avut o idee care mi-a plăcut foarte tare: să strângem fonduri şi să-i facem lui Mircea Alifanti un bust. Omul merită, pentru că lucrarea asta (Palatul Administrativ, n.r.) a intrat în toate manualele de istorie a arhitecturii şi este pomenită ca o lucrare de referinţă”.

Proiecte din 7 judeţe

În aceeaşi după-amiază, dar două ore mai târziu, la Golden Gallery din cadrul Gold Plaza a avut loc vernisajul expoziţiei BATRA 2015, despre care a vorbit arhitectul Ştefan Paszkucz, preşedintele OAR Nord-Vest: „Este a doua ediţie a Bienalei transilvănene BATRA. Sunt 7 judeţe în care participă:  Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Bistriţa. Sunt prezentate cele mai bune lucrări realizate în ultimii 2 ani, pe mai multe secţiuni: Arhitectură sub 1.000 metri pătraţi, Patrimoniu, Spaţiu public, Construcţii comunitare, inclusiv premii pentru evenimente. S-au dat şi nişte premii pentru arte conexe, poezie şi tot ce se leagă în oarecare măsură de arhitectură. Noi am fost, după Cluj, şi ca organizatori, pioni principali. Lucrările din Baia Mare sunt frumoase, am avut şi nominalizări cu Piaţa Cetăţii”.

Un proiect inedit

Vernisajul a fost urmat de două prezentări: una, a Pieţei Cetăţii, cu proiectul său de reabilitare, realizat de echipa de la 9 Opţiune, şi o alta, a unui proiect inedit, realizat de arhitectul Adrian Pop, din Satu Mare. Adrian Pop: „Este un centru social în localitatea Boldeşti – Scăeni, un oraş la nord de Ploieşti, unde împreună cu OMV Petrom am făcut un centru comunitar care trebuie să sprijine comunitatea de romi sau familiile defavorizate. În această clădire se va întâmpla un program educaţional, precum şi de formare profesională. Clădirea pe care am propus-o nu e neapărat un obiect de arhitectură foarte lucrat şi foarte special, pentru că trebuie să se integreze într-un anumit context şi a fost mult mai important să contribuie la dezvoltarea acestei comunităţi. Am reuşit să angajăm oameni, am folosit materiale specifice locului, combinate totuşi cu unele mai inovatoare şi cu tehnici mai speciale, ca să-i formăm şi pe alte direcţii, am reuşit să implicăm copiii în câteva activităţi şi clădirea funcţionează. I-am implicat, de exemplu, într-un atelier de olărit în care am făcut vesela clădirii sau la tencuieli din lut, unde nu exista risc de accidentare. OMV Petrom a finanţat proiectul şi am construit împreună cu Habitat pentru Umanitate, care a implicat voluntari. În localitate trăiesc cam 1.000 de persoane de etnie romă”.
Expoziţia itinerantă este găzduită în Baia Mare în perioada 22 – 29 octombrie 2015.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.