Primarul Cătălin Cherecheş doreşte un centru regional pentru copiii cu autism în Baia Mare

0
890

Ieri, în debutul Şe­din­ţei extraordinare a Con­siliului Local al Municipiului Baia Mare, primarul Cătălin CHERECHEŞ i-a informat pe consilieri despre două chestiuni importante pentru viaţa comunităţii.
Primul se referă la Asociaţia Autism, căreia Consiliul Judeţean i-a oferit, printr-un contract de închiriere, o clădire (n.r.: Pediatrie III) de pe str. Victor Babeş, unde ar urma să-şi desfăşoare activitatea asociaţia Autism, clădire, însă, care necesită reabilitare şi amenajare. Avînd în vedere că ceea ce face Asociaţia Autism, pentru copii este o activitate de apreciat, primarul a solicitat consilierilor să-i acorde mandatul de a purta discuţii cu Consiliul Judeţean şi Asociaţia Autism de a găsi o formulă legală de colaborare, pentru ca, în acea clădire să funcţioneze un centru regional pentru copiii cu autism. Ideea a fost apreciată şi sperăm că, atît Consiliul Judeţean, cît şi Asociaţia Autism, se vor pune de comun acord asupra acestui proiect.

Propunere de divizare pentru VITAL

Cel de-al doilea subiect se referă la SC Vital-SA, despre care am relatat pe larg în ziarul nostru de vineri, 23 octombrie. Nu vom reveni cu toate detaliile, dar cîteva chestiuni trebuie precizate.
Societatea Vital funcţionează în baza unui contract de delegare, pe care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară l-a semnat cu această societate, în anul 2008, an în care s-a stabilit, împreună cu finanţatorul, şi o strategie de tarifare, cu un grafic foarte clar cu privire la evoluţia preţurilor pentru apă şi canalizare, respectiv un tarif unic la nivelul judeţului Maramureş. Anii au trecut şi ne aflăm acum în momentul în care doar la Baia Mare se realizează profit, în toate celelalte localităţi din judeţ, în care operează Vital, înregistrîndu-se pierderi, pierderi pe care le suportă băimărenii. În opinia primarului Că­tălin Cherecheş, nu este normal ca aceştia să suport toate pierderile din judeţ şi, drept urmare, i-a informat pe consilieri depre varianta divizării SC Vital, în sensul că societatea va gestiona situaţia din municipiu şi zona metropolitană, iar o altă societate va opera în restul localităţilor din judeţ, unde responsabilitatea este a Consiliului Judeţean. Desi­gur, este nevoie de discuţii foarte serioase cu Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene, însă această situaţie, în opinia edilului, nu poate continua, mai ales că, dacă va opera Vital aşa cum se prognozează, atunci tarifele la apă şi canalizare s-ar putea reduce cu 50%. Nu este normal şi nici corect ca băimărenii să suporte pierderile şi ineficienţa celorlalte entităţi din judeţ – a concluzionat primarul Cherecheş.
Dar lucrurile nu sînt sim­ple nici pentru Vital, unde primarul a solicitat informaţii clare despre reţele de apă, pierderi de apă, branşamente şi reţele ilegale, contorizare deficitară şi multe altele, pe care sîntem şi noi curioşi să le aflăm şi să le prezentăm. Primarul Cătălin Cherecheş a solicitat verificarea tuturor contractelor de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare cu fiecare client, persoană fizică sau juridică, pentru a se clarifica toate detaliile, propunînd şi un tip de contorizare modern, cu 35.000 de contoare noi în municipiu, care să poată fi citite de la distanţă şi unde să nu se poată interveni în nici un fel asupra lor. Apoi, s-a mai referit la separarea reţelelor de canalizare de cele de apă pluvială, şi chiar de separarea alimentării cu apă – care să fie operată în continuare de Vital, de cea de canalizare, care ar trebui să fie responsabilitatea municipalităţii. Şi multe altele, care ar pu­tea să prindă contur după divizarea societăţii Vital…

Facilităţi fiscale pentru restanţe la bugetul local

Consilierii au aprobat un proiect de hotărîre pentru acordarea unor facilităţi fiscale privind obligaţiile de plată restante, datorate bugetului local al municipiului Baia Mare, în sensul de anulare a cotei de 73,3% din majorările de întîrziere aferente impozitelor şi taxelor locale.
Centru pentru tinerii care ies din sistemul de protecţie
Pe str. Cuza Vodă nr. 8B (n.r.: lîngă grădiniţă) consilierii au aprobat construirea, pe o suprafaţă de 2.139 m.p., de către Fundaţia Hope & Homes for Children România, a unui centru pentru tinerii care ies din sistemul de protecţie a copilului, cu 19 locuri, centru ce va trece în administrarea Serviciului Public de Asistenţă Socială. Este un nou serviciu de asistenţă socială, necesar tinerilor care ies din sistemul de protecţie, aici, timp de un an, avînd posibilitatea să locuiască şi să fie consiliaţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.