Andreea Ghiţiu – fata cu voce de aur, a obţinut Marele Premiu la Festivalul internaţional de folclor „Cîntecele Neamului” – Suceava 2015

0
1319

În zilele de 21-22 octombrie 2015, în municipiul Suceava s-a desfăşurat Festivalul internaţional de folclor „Cîntecele Neamului”, într-o organizare de excepţie asigurată de către Consiliul Judeţean Suceava, Centrul cultural „Bucovina”, Şcoala de Arte „Ion Irimescu”.
Festivalul a avut ca principal obiectiv crearea cadrului necesar lansării profesionale a tinerilor solişti vocali şi instrumentişti din România şi din ţările în care comunităţile româneşti păstrează tradiţiile folclorice naţionale: Ucraina, Moldova, Serbia, Ungaria şi Bulgaria. Concursul folcloric s-a desfăşurat pe două secţiuni – secţiunea I – solişti vocali, secţiunea a II-a – solişti instrumentişti. Fiecare solist vo­cal a prezentat o doină sau baladă, fără acompaniament şi un cîntec de joc cu acompaniament, ambele reprezentînd zonele de unde veneau concurenţii. Acompaniamentul a fost asigurat de către Orchestra Ansamblului folcloric „Bucovina” al Şcolii de Arte „Ion Irimescu”. Juriul a fost alcătuit din personalităţi de marcă din România şi din străinătate. Soliştii instrumentişti au trebuit să prezinte piese instrumentale tipice zonei pe care o reprezentau din care una de virtuozitate, ambele cu acompaniament. La prestigiosul Festival internaţional de la Suceava, judeţul nostru a fost reprezentat cu mare cinste de către tînăra şi talentata solistă de muzică populară ANDREEA GHIŢIU din Rohia, Tg. Lăpuş şi de că­tre IONUŢ NISTOR la vioară, din comuna Săcălăşeni. Andreea Ghiţiu este elevă în clasa a XI-a, 16 ani, la Liceul Teoretic „Petru Rareş” şi frecventează consecvent cursurile de canto popular la Şcoala populară de Artă „Liviu Borlan”, din Baia Mare, la clasa profesorului Ramina Darha. Iată că MARELE PREMIU al concursului internaţional a fost cucerit de lăpuşeanca noastră cu voce de aur, ANDREEA GHIŢIU, iar solistul instrumentist la vioară, IONUŢ NISTOR a obţinul Premiul II. Andreea cîntă de mică, a învăţat multe din tainele interpretării cîntecelor populare de la mama sa, Dana, şi de la bunica din partea mamei. Are un repertoriu bogat şi variat de doine, cîntece cu noduri („hori în grumaz”), balade şi cîntece populare din zonă. Ca o încununare a muncii, Andeea Ghiţiu are în palmaresul propriu multe premii naţionale şi internaţionale de prestigiu în ultimii ani. A interpretat la Festivalul internaţional de la Suceava, „Cîntecele Neamului”, în primul rînd cîntecul cu noduri „Mioriţa”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.